Nyitókép: Pexels.com

Zöld konzultációt indított az LMP

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. október 24. 16:30
Erről beszélt napirend előtt az Országgyűlésben Ungár Péter. A kormány képviselője a válaszában megindokolta, hogy miért korlátozták a háztartási naperőművek telepítését.

Az LMP zöld konzultációját Ungár Péter népszerűsítette napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén. Többek között arról kérdezik a választópolgárokat, kell-e épületszigetelési program Magyarországon azért, hogy azáltal csökkenjenek a lakossági rezsiköltségek, hogy szükség van-e a klímabérletre, ami alapján kedvezőbb áron vehetnék igénybe a közösségi közlekedést. Kérdeznek arról is, hogy mit gondolnak a napenergiát sújtó büntetőadók visszavonásáról, valamint a szélenergia lakossági használatáról. Szerepel benne kérdés arról is, hogy fel kellene-e bontani az orosz hitelből, orosz technológiával kivitelezett, rendkívül drága paksi bővítésre vonatkozó szerződéseket – fogalmazott a képviselő.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában megismételte, hogy a kormány jelentős eredményeket tud felmutatni a napenergia használatában, emlékeztetve, hogy 5 év alatt megtízszereződött ennek kapacitása. Mint mondta, jelenleg 3000 megawatt működő napelemes kapacitással bír az ország, 2026-ig pedig több mint 5000 megawatt előjegyzés van.

„De ez a szám gyakorlatilag naponta növekszik, így a rendszer nem visel el többet” – fogalmazott a politikus jelezve: a kormány ezért is döntött úgy, hogy átmenetileg felfüggeszti az új telepítésű háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálását. Ugyanakkor október 31-ig még van lehetőség igénybejelentésre.”

A kormány azon dolgozik, hogy a teljes hálózat korszerűsítése irányuló program megvalósuljon Magyarországon, aminek eredményeként bővülhet a hazai hálózat kapacitása – tette hozzá Koncz Zsófia, aki szerint, ha az Európai Bizottság döntése alapján Magyarország megkapja az RRF-nek (helyreállítási alap) a hitelrészét, akkor ebből az összegből el tudják végezni a teljese hálózati felújítást, amit követően felodhatóvá válhat a jelenlegi felfüggesztés, illetve nem lesz akadálya további új naperőművek csatlakozásának.

Az energiaellátás nem ideológiai kérdés, hangsúlyozta válaszában a TIM parlamenti államtitkára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zöld konzultációt indít az LMP – a kormány nem ideológiai kérdésnek tekinti az energiaellátás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást