Nyitókép: Bucsy Levente/Infostart

Kormánybiztost kérnek a pedagógusok Orbán Viktortól

Infostart
2022. október 20. 16:22
A sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívását kéri a két pedagógus-szakszervezet a kormányfőtől. Levelet írtak Orbán Viktornak, de eddig nem kaptak választ.

Nehezményezi a PSZ és a PDSZ, hogy október 7-én írt levelükre nem kaptak választ Orbán Viktortól. A két pedagógus-szakszervezet akkor azt kérte, hogy a kormányfő járjon közbe a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívásának érdekében.

"Levelünkre mindeddig nem kaptunk választ, holott a sztrájktörvény. a feleknek – jelen esetben a kormány és szakszervezeti oldal számára – együttműködési kötelezettséget ír elő" – olvasható mostani közleményükben.

Álláspontjuk szerint

ezt a kötelezettséget a kormányoldal megsérti, mivel hónapokig nem hajlandó a határozatlan idejű sztrájk alatt a szakszervezetekkel egyeztetni.

A legutóbbi, 2022. augusztus 30-án történt egyeztetéskor Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt az ígéretet tette, hogy amennyiben Brüsszelből válasz érkezik, öt napon belül összehívja a sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezeteket, és azonnali egyeztetést kezdeményez. Ehhez képest a béremelési követelésükre csak a Kormányinfón reagált a kabinet.

A szakszervezetek véleménye szerint a sztrájktörvény szellemének nem felel meg, hogy egy hónapok óta tartó, határozatlan idejű sztrájk folyamán a kormány által delegált fél nem hajlandó a sztrájkot szervező szakszervezetekkel tárgyalni.

"Nyílt levelünkben kezdeményeztük kormánybiztos kinevezését is, mert az oktatás válságos állapota ezt indokolja, de erre sem érkezett válasz" – olvasható a felhívásban.