Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Rövidre zárták a Marosi Beatrix elleni plágiumvád ügyét

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. október 19. 19:22
Lezárta a vizsgálatot a Kodolányi János Egyetem abban az ügyben, amelyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő plágiummal vádolta meg a Belső-Pesti Tankerület vezetőjét.

Hadházy Ákos a saját állítása szerint egy szakértővel vizsgáltatta meg Marosi Beatrix diplomamunkáját, amelyet a Belső-Pesti Tankerület vezetője 2013-ban a Kodolányi János Egyetem erkölcsi és etikai szakos hallgatójaként írt a halálbüntetés tanári megítéléséről.

Marosi Beatrix azért kerülhetett Hadházy Ákos célkeresztjébe, mert elbocsátott az állásából öt olyan tanárt, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. Az ellenzéki országgyűlési képviselő azt állítja, hogy a tankerületi vezető a szakdolgozatnak legalább a 36 százalékát más szerzők munkáiból másolta át a saját szövegébe. Ez az idézési szabályok szerint ekkora mértékben akkor is plágium, ha idézőjelet használt és a kötet végén feltüntette a forrásait.

Hadházy Ákos szerint az átvett részletek egyik szerzője Jámbor András, aki most a Párbeszéd országgyűlési képviselője, korábban pedig a kettős mérce című blogból kinőtt baloldali hírportál, a Mérce főszerkesztője volt, és 2021-ben írt egy cikket a témáról. Jámbor András a plágiumgyanú megfogalmazása után levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek és Hajnal Gabriellának, a KLIK vezetőjének. Azt kérte tőlük, hogy indítsanak vizsgálatot, függesszék fel Marosi Beatrixot, és ha tényleg plagizált, akkor rúgják ki.

Ezt követően a Kodolányi János Egyetem rektora, Szabó Péter a Magyar Hang kérdésére közölte, hogy már megkezdték a vizsgálatot. Most pedig a Telexet arról tájékoztatta, hogy már le is zárták azt. Az egyetem szerint nincs joguk egy majdnem 10 éve kiadott diploma tartalmi felülvizsgálatára, mert az ügy elévült. A szakdolgozat pedig a szerzői jog védelme alatt áll, tehát Marosi Beatrix engedélye nélkül nem foglalkozhatnak vele.

Azt még megjegyzi az intézmény, hogy az internetre feltöltött szakdolgozat egyes részei nem azonosak a Kodolányi könyvtárában található hivatalos példánnyal. Marosi Beatrix egyelőre nem reagált az ügyre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Plágiumvád Marosi Beatrix ellen - egyetemi vizsgálat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást