Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh/Seth Wenig/Jeff Chiu

Elon Musk visszavonta a Pentagonnak írt levelét

Infostart
2022. október 18. 20:07
Mégsem kér kompenzációt azért, hogy a Starlink ingyenes internetet szolgáltat Ukrajnának.

Ahogyan korábban az Infostart is beszámolt róla, Elon Musk levélben jelezte a Pentagon felé, hogy nem képes tovább ingyenesen és meghatározatlan ideig internettel segíteni az ukránokat - ezután azonban többek között a CNN is rámutatott arra, hogy nemcsak Musk cégének jelent ez kiadást - sőt, a valóságban több alapból érkező támogatás szinte a teljes költséget megtéríti a Starlinknek.

Ezt követően Musk arról twittelt, hogy nem számít, mennyibe is kerül majd a dolog és mennyi pénzt kapnak más cégek az adófizetők pénzéből, továbbra is ingyen ad internetet az ukrán kormánynak.

Több mint 100 milliót kért

A CNN utánajárt annak hogy Musk valóban visszavonta-e a kérdést: két, a SpaceX és a Pentagon közötti megbeszélésekkel kapcsolatosan tájékozott forrás elmondta, hogy

pénteken, Musk visszakozását megelőzően a Pentagon valójában beleegyezett a SpaceX kérésébe, hogy fizesse a folyamatos szolgáltatást az ukrán kormány részére.

A finanszírozási kérelem 124 millió dollárra vonatkozott 2022 hátralévő részére: a végleges összeggel és a megállapodási feltételekkel kapcsolatosan azonban nem tudott a CNN sem információt szerezni

"25 300 terminált küldtünk Ukrajnába, de jelenleg csak 10 630 fizet a szolgáltatásért" - mondta Musk hétfőn.

Sokan adnak pénzt a projektnek

A SpaceX szeptember 8-án a Pentagonnak küldött levele szerint a vállalat az ukrajnai terminálok internetszolgáltatásának mintegy 70 százalékát fizette - ami akár havi 4500 dollárra is rúghat -, de a 20 ezer terminálnak mintegy

15 százalékát finanszírozta csak teljes mértékben.

A többit egyes kormányok, közte az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Lengyelország vezetése, valamint magánkezdeményezések fizették.

Hétfőn, Musk twittje előtt egy magas rangú védelmi tisztviselő azt mondta az újságíróknak, hogy a Pentagon jelenleg semmit sem fizetett a SpaceX-nek az ukrajnai Starlinkért, de tárgyalásokat folytatnak erről.

Európai összefogás alakulhat ki az ukrán internetért

Egyes európai országok támogatnák Ukrajna internettel való ellátását: Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szombaton azt mondta: "Ukrajna internetkapcsolata túl fontos ahhoz, hogy egyetlen magánszemély kezében hagyjuk".

"Találjuk meg a módját annak, hogy Ukrajna szövetségeseiből koalíciót alakítsunk, hogy kifizessük a Starlinket, vagy keressünk alternatív szolgáltatót. Litvánia kész hozzájárulni"

- írta egy twittben.

Muskot komoly kritikák érték, amiért egy olyan béketervet szorgalmaz, amelyet sokan nyíltan oroszbarátnak tartanak, és amely magában foglalná a Krím hivatalos átadását Oroszországnak. Az üzletember hétfőn megismételte javaslatát.

"Ha Oroszország a Krím elvesztése vagy a harctéri atomfegyverek bevetése előtt áll, akkor az utóbbit fogja választani" - írta.