Nyitókép: Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter az InfoRádióban: „Bekérettük az ukrán ügyvivőt délutánra”

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2022. október 14. 11:58
A külgazdasági és külügyminiszter szerint fölösleges provokáció, hogy a turulszobrot eltávolították Munkácson.

Behívatta mára a budapesti ukrán ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Munkácson eltávolított turul szobor ügyében – mondta Szijjártó Péter miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken.

Mint arról helyi tudósítónk cikkében korábban az Infostart is beszámolt róla, a városi tanács a munkácsi várban működő történelmi múzeum igazgatóját arra utasítja, távolítsa el a magyar jelképet a vár bástyáján álló obeliszkről, és Ukrajna állami jelképét, az úgynevezett „trizubot”, vagyis a háromágú szigonyt tegyék a helyére. A döntés után pár órával csütörtök délután elvitték a szobrot, de a trizub este még nem került a helyére.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mélységesen megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a döntést.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékmű épp Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nyilatkozatában az áll, úgy vélik, a határozat nagymértékben hozzájárulhat az etnikai alapú feszültségek gerjesztéséhez mind városi, mind pedig megyei szinten. A szervezet felszólítja a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait, hogy vonják vissza jelen határozatukat.

Szijjártó Péter az InfoRádióban elmondta,

az nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal,

de ezt a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.

„Azt gondoljuk, hogy ennek megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában. Adja a Jóisten, hogy minél előbb ez bekövetkezzen. Most amit leginkább tehetünk, az az, hogy a lehető legjobb kapcsolatot tartjuk fenn a kárpátaljai vezetőkkel. Viktor Mikita, a megyei kormányzó – aki szerintem kiváló ember, egészen kiváló ember – nagyon sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy magyarok és ukránok békében éljenek együtt Kárpátalján. Nagyon sokat tett azért, hogy a mesterségesen gerjesztett magyarellenes hangulatot visszafogja. Nagyon sokat tett azért, hogy a belső menekültek érkezését követően kialakult feszültségek se alakuljanak át etnikai, nemzetiségi alapú konfliktusokká. A vele való kapcsolattartás, az ő támogatása szerintem a legfontosabb”– mondta Szijjártó Péter az InfoRádió stúdiójában.

A külgazdasági és külügyminiszter a magyarokkal szembeni teljesen fölösleges provokációnak nevezte a munkácsi turulszobor eltávolítását, és elmondta, hogy a kormányzó segítségét kérték az ügyben.

„Biztos vagyok benne, hogy ő erről nem tudott, az ő józansága, a korrekt megközelítése teljes mértékben ellentétben áll azzal, amit most provokáció szintjén műveltek.

Ma az ukrán ügyvivőt be is kéretjük

a külügyminisztériumba, hogy nála is tiltakozunk ezzel a lépéssel kapcsolatban” – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint annak, hogy ez kinek a provokációja, nincs jelentősége, nekik most az a feladatuk, hogy a kárpátaljai magyarok mellett kiálljanak. Erre a legjobb eszköz, hogy a KMKSZ-szel folyamatos kapcsolatban állnak, a magyar főkonzulátusok ott vannak és teljes kapacitással üzemelnek, és hogy a megyei kormányzóval olyan jó viszonyt tartunk fenn, ami garantálni tudja a békés együttélést.

A teljes beszélgetést meghallgathatják ma este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó Péter az InfoRádióban: „Bekérettük az ukrán ügyvivőt délutánra”
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást