Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szerveződnek a tanárok, összeül a sztrájkbizottság

Infostart / MTI
2022. október 7. 13:50
A sztrájkbizottság ülésének jövő heti összehívását, valamint az "oktatás minden területéhez értő" kormánybiztos kinevezését kéri a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött nyílt levélben.

A levélben a szakszervezetek felidézték, a kormány - saját bevallása szerint - azért nem tárgyal az érdekképviseleti szervekkel, mert várja az Európai Bizottság döntését a béremelés finanszírozásáról.

A sztrájkbizottság szerint azonban a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az "érdemi béremelések" azonnali kifizetését, ezért jelezték, hogy a jövőben nem fogadják el azt az érvet, "miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését".

A PSZ és a PDSZ azt is kéri, hogy a miniszterelnök "haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető" kormánybiztost, akivel a szakmai párbeszédet folytathatnak az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatáról és a közoktatás modernizációjáról, ezen témák megvitatása ugyanis "nem tűr halasztást".

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a sztrájk az iskolák falain belül zajlott, a sajtó és a nagyközönség nem látta a nyomát, ám aztán a tanárok és a diákok szolidaritását is megszerezték, és most már az utcákon is megjelentek a szolidaritás jelei. "Most már mindenki tudja, milyen elkeseredett harc zajlik az oktatás megmentéséért" - fejtette ki.

Megjegyezte: a tárgyalásokkal megbízott Maruzsa Zoltán államtitkár legutóbb azt mondta nekik, hogy akkor fognak legközelebb találkozni, ha az Európai Bizottság dönt a pedagógusbérek támogatásáról. A PSZ viszont úgy véli, ezzel nem lehet várni, a szakszervezet azonnali sztrájkbizottsági ülést követel, azzal, hogy

Orbán Viktor nevezzen ki kormánybiztost a tárgyalás élére,

mert ebben látják a garanciát az ügyük előrelépéséhez.

A fenyegető levelekkel kapcsolatban azt mondta, a jogszerű sztrájkban való részvételnek nem lehet retorziója. Akik most felmondást kaptak, azok polgári engedetlenségi akciót hajtottak végre, amit a PSZ-elnök szerint azért csináltak, mert a sztrájk intézményét a kormányzat kiüresítette. "Az nem sztrájk, ahol felügyelni kell a gyerekeket, az órák ötven százalékát meg kell tartani, az érettségire vonatkozó tantárgyakat pedig száz százalékban, miközben a sztrájkban részt vevők nem kapnak bért. Abszolút nonszensz, ilyen a világon nincs." Megjegyezte: arra kérik az ügyüket támogató tanárokat, hogy október 14-én, a következő sztrájknapon való részvétellel támogassák a küzdelmet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a nyílt levélről és az újabb sztrájkról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást