Nyitókép: wildpixel/Getty Images

Fertőzésveszélyre figyelmeztet Jakab Ferenc, kollégája oltást javasol

Infostart
2022. október 7. 12:20
A virológus szerint az ősszel az influenza nagyobb kockázatot jelent majd, mint a koronavírus.

Négyszer annyi új koronavírus-fertőzöttet, háromszor annyi kórházi ápoltat és 20 százalékkal több halálesetet mutatnak a statisztikák, mint egy évvel ezelőtt, de Jakab Ferenc szerint mégsem a Covid újabb járványától kell igazán tartani – írja az atv.hu.

A virológus úgy látja, idén jobban kell majd tartani a influenzavírustól mint a koronavírus omikron variánsától.

„Annak ellenére, hogy az omikronos koronavírus-esetek ismét emelkednek, mégis az influenzavírus ebben a szezonban súlyosabb és komolyabb betegségeket okozhat, mint az előző években, hiszen eddig a járványügyi intézkedésekkel két legyet ütöttünk egy csapásra: mind az influenza-, mind a koronavírust el tudtuk kerülni.

A lakosság és a populáció védettsége az influenzával szemben jelentősen csökkent”

– fejtette ki a szakértő.

Szabó András háziorvos szerint viszont csökkenőben van a fertőzöttek száma, mert ha valaki megfázásos tüneteket produkál, az a legtöbb esetben már nem megy teszteltetni. „A felsőlégúti tünetek felemelkedőben vannak, ennél pedig azt jelenti, hogy a bakteriális jelek nem látszódnak, ezért valószínű más vírus, például influenza-fertőzések is nagy számban előfordulnak” – közölte Szabó András.

A háziorvos és a virológus is azt javasolja: aki teheti, idén mindenképpen oltassa be magát influenza elleni vakcinával.