Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Nem tudni, hova tűnt Magyarország legjelentősebb éremleletének nagy része

Infostart
2022. október 6. 15:50
Arról sincs információ, hogy az ötvenhárom éve megtalált, felbecsülhetetlen értékű mohácsi éremleletek múzeumban vannak-e még, vagy a közgyűjteményből a magángyűjteménybe kerültek.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum szakemberei 2011 óta tudhatták, hogy Magyarország egyik legjelentősebb éremleletének több mint fele eltűnt. Az 1. számú éremleletből 10.450, míg a 2. számúból 3762 ezüstdénár hiányzik.– írja a szabadeuropa.hu.

A leleteket ötvenhárom évvel ezelőtt egy mohácsi útépítés során találták a Kálvin közben nyolcvan centiméter mélyen. Az érméket egy szürke és egy vörös korsóban rejtették el, vélhetően az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata miatt. Szakemberek szerint a két lelet amiatt páratlan, mert a legkorábbi érméket Aquileiában 1387 és 1437 között bocsátották ki, de magyar pénzverdék dénárjai is voltak közöttük, a legkésőbbiek 1521-ben készültek.

A leletek nagy része ezután több mint ötven évig a pécsi múzeumban volt, majd 2015 előtt nem sokkal Nagy Balázs régész-numizmatikus egy kutatásához kérte kölcsön őket. A régész akkori publikációjából kiderül: az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta. Azonban arról nem értesített mást, hogy több ezer darab hiányzik belőle.

A portál megkeresésére a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Bertók Gábor elmondta: vizsgálatot indítanak az ügyben.

Más források szerint az éremlelet eltűnése szakmai körökben már évek óta nyílt titok volt.