Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Húsz fokot és azonnali kormányintézkedéseket követel a Pedagógusok Szakszervezete

Infostart
2022. szeptember 14. 10:38
Elvárják a jogszabályban előírt téli hőmérséklet biztosítását, és a tanulók étkeztetésének támogatását.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben kéri, hogy a kormány nyújtson pénzügyi fedezetet az állami, önkormányzati, egyházi, alapítványi intézetekben az energia megvásárlásához, az egekbe szökő rezsi kifizetéséhez.

Gulyás Gergely miniszter a 2022. szeptember 8-án tartott Kormányinfón nem nyilatkozott egyértelműen az oktatási és nevelési intézmények fűtéséről. Kisfaludy László belügyi helyettes államtitkár egyik leveléből kiderül: a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, tehát a nevelési-oktatási intézményeknek szóló kormányrendelet ezt a minimális szintet írja elő.

A PSZ szerint azonban

a 20 fok is kevés, ezért az állami intézményekben előírt 18 fok semmiképp sem vonatkozhat oktatási és nevelési intézményekre.

A szakszervezet a gyermekek és a diákok érdekében elvárja az önkormányzatok támogatását, amelyek az energiaválság miatt az uszodák, tornacsarnokok bezárására kényszerülnek, holott azok köznevelési feladatoknak adnak otthont. A PSZ a polgármester pártállásától függetlenül kéri a többletköltségek kifizetését a foglalkozások megtartása érdekében.

A gyermekétkeztetésben tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt azt követelik, egyetlen tanuló se essen ki a menzai étkezésből. A kormány ne csupán a háromgyermekesek számára, megemelt összegű családi pótlékkal kompenzálja az emelkedő árakat.