Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Már több mint hatezren jelentkeztek határvadásznak

Infostart
2022. augusztus 2. 08:34
Két hete tart a toborzás a migrációval érintett határszakaszok ellenőrzésére.

Eddig több mint hatezren jelezték személyesen, levélben, a közösségi oldalakon vagy telefonon, hogy csatlakoznának a rendőrség kötelékéhez – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Az ORFK közlése szerint a jelentkezők egységcsomagokat küldhetnek be, amiket a Központi Határvadász Toborzóiroda kezel, a felvételi és alkalmassági vizsgálatok pedig „ütemezetten zajlanak”.

A rendőrség által ígért, akár bruttó 400 ezer forintos bér és az általános iskolai végzettséggel is megpályázható állás a jelek szerint tehát sokakat csábít.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, a feltételrendszer szerint határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent. Ezekkel, és az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt lehet elérni a bruttó 400 ezres bért, amihez évente bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria is társul.

A határvadászokat elsősorban a déli határ migrációs helyzetének uralására vetné be a rendőrség, miután a katonákat erről a szakaszról az ukrajnai háború miatt, a rendőröket pedig az országszerte szükséges feladatok miatt átcsoportosítják.

A jelentkezőket többek között pszichológiai teszttel is szűrik. A tervek szerint az első körben 2200 alkalmas jelentkezővel kötnek 3 éves szerződést.

A leendő határvadászok a határrendészeti kirendeltségek illetékességi területén járőrszolgálatot látnak majd el, alapfeladatuk az államhatáron történő illegális belépési kísérletek megakadályozása, továbbá az illegálisan belépett személyek feltartóztatása és az ideiglenes biztonsági határzáron történő átkísérése lesz.