Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Rosszabbul alszunk, mint a korábbi generációk, és ez nagy baj

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2022. július 7. 19:54
Az elmúlt években néhány olyan esemény is történt a világban, amelyek túlságosan is felzaklatta az embereket. Például a Covid és az ukrajnai háború miatt világszerte jelentősen romlottak az alvatlansági mutatók. Erre a következtetésre jutott egy norvég kutatás, melynek Magyarországra vonatkozó megállapításait a Magyar Alvás Szövetség felmérése is megerősítette.

A norvég kutatás érdekes statisztikai módszert választott annak felmérésére, hogyan alszanak a világon 2022-ben. Egy kulcsszókereső segítségével minden egyes ország saját nyelvén kerestek rá a „nem tudok aludni” kifejezésre, és ez alapján határozták meg az adott országban százezer lakosra vetítve, hányan küzdhetnek alvás zavarokkal.

E kutatási módszerről kérdeztük G. Németh Györgyöt, a Magyar Alvásszövetség elnökét.

Elmondta, hogy az emberek Japánban kerestek legtöbbet a „nem tudok aludni” kifejezésre, százezer emberből 54-en. Úgy tűnik,

Japánban, Tajvanon és Svédországban küzdenek a legtöbben alvási nehézségekkel.

Érdekes adatok jöttek Szingapúrból is, ahol az alvást nagyon nehezíti az, hogy ez világ legnagyobb fényszennyezettségű országa.

A magyar Alvásszövetség és a Szinapszis Egészségkutató közös országos felmérése szerint Magyarországon is rosszabbodott a helyzet. 4 éve követik a tendenciát. G. Németh György azt mondta, hogy

itthon főleg a nők és az idősek körében szembetűnő az alvatlanságban szenvedők arányának növekedése.

A kívánatos 8 óra helyett csak 7- 7 és fél órára csökkent a napi átlag alvásidő a korábbiakhoz képest, de a szakember úgy látja, hogy

komolyabb gond van a 13 és 18 év közöttiek alvásával is.

A jelenségnek 20-25 éve még nyoma sem volt – tette hozzá a Magyar Alvásszövetség elnöke.

G. Németh György azt mondta, a fiatalok az életmódjukból következően is a legrosszabb kategóriába kerülhetnek. A különböző elektronikus eszközök használata mint a számítógép vagy a mobiltelefonok és egyebek miatt sokkal többet vannak fent, mint akár a szüleik vagy a nagyszüleik. Az esti lefekvés ideje elhúzódik, egyre több olyan fiatal van, akik alvászavarral, sőt jó néhányan már alvásbetegséggel is küzdenek.

G. Németh György hangsúlyozta: az alvásnak jóval fontosabb szerepe van az egészségmegőrzésében és -erősítésében, mint korábban bármikor. Ezért a szövetség a nemzetközi szakmai szervezetekkel összehangolva széles körű társadalmi egészségügyi összefogást és együttműködést szorgalmaz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rosszabbul alszunk, mint a korábbi generációk, és ez nagy baj
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást