Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Több nappal meghosszabbították a hőségriasztást

Infostart
2022. június 30. 12:25
Tovább tart a kánikula, marad a legmagasabb fokú hőségriasztás.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását a június 30. (csütörtök) 24.00 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4. (hétfő) 24:00 óráig meghosszabbítja, az ország egész területére vonatkozóan - közölte a katasztrófavédelem.

Ezekben a napokban a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.

A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

A strandolók 11-15 óra között az extrém magas az UV-sugárzás miatt kerüljék a napozást.

A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet. Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület pedig több mint 20 millió négyzetméter.