Nyitókép: BKK

Újabb metrószakaszt adnak át – nagy változás a közlekedésben

Infostart
2022. május 11. 10:32
Befejeződött a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin tér metróállomások felújítása, ezért szombattól már a Kálvin térig jár az M3-as metró a vonal déli szakaszán - derült ki a BKK közleményéből.

Az átadás sok változást hoz a közlekedésben.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatója szerint az legfontosabb változások az M3-as metró közlekedésben május 14-től:

  • Hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as, a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.
  • Hétköznap esténként és hétvégén a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Nagyvárad téren az állomás felújítása miatt nem áll meg a metró, a Nagyvárad tér környéke a Népliget felől pótlóbusszal, a belváros felől közvetlenül a 2M villamossal közelíthető meg, valamint a Semmelweis Klinikák állomástól gyalog vagy MOL Bubival.
  • A metrópótlás miatt a városban a közúton közlekedőknek hosszabb utazási időre kell számítaniuk, különösen azoknak, akik az északi városrészek felől, a Váci úton közelítik meg belvárosi területeket.

Több ponton változik a közlekedés ezen a hétvégén is:

  • Május 14-én, szombaton hajnaltól 17:00-ig a szerelvények a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között járnak, az M3-as metrópótlóbusz a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedik.
  • Május 14-én, szombaton 17:00-tól, illetve május 15-én, vasárnap egész nap Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, a Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

A Nagyvárad téren – az állomás átépítése miatt – a Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között közlekedő szerelvények nem állnak meg május 14-től. A tér környéke a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, illetve a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival közelíthető meg.

Május 16-tól, hétfőtől hétköznap az M3-as metró két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár, de a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények. A középső szakaszon, a Kálvin tér és Göncz Árpád városközpont között az M3-as, a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló buszok közlednek.

Május 16-tól, hétfőtől hétköznap esténként 21:00-tól, illetve hétvégén a metró csak az északi szakaszon, Újpest központ és a Göncz Árpád városközpont között jár, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as metrópótló busszal lehet utazni.

Változnak az értékesítési helyszínek néhány helyen

A Nagyvárad téri és a Lehel téri állomások a felújítás miatt zárva lesznek, ezért ezen a két helyszínen a metró belső területén üzemelő BKK jegy- és bérletpénztárak bezárnak. A BKK az ügyfeleknek elsősorban a BudapestenGO-ban is elérhető mobiljegyek használatát javasolja. A Nagyvárad téren az aluljáróban, a Lehel téren szintén az aluljáróban, valamint a villamosmegállóban lévő BKK-automaták változatlanul elérhetőek maradnak. A Nagyvárad térhez a legközelebbi személyes értékesítőhely a Népliget M ügyfélközpont és a Kőbánya-Kispest M ügyfélközpont. A Lehel térhez a legközelebbi személyes értékesítőhely a Deák Ferenc tér M ügyfélközpont. A Nyugati pályaudvarnál az M3-as metrópótló busz Göncz Árpád városközpont irányú megállójánál május 16-tól, hétfőtől mobil BKK-pont is működik.

Változások a Göncz Árpád városközpontnál

Május 14-től, szombattól a Göncz Árpád városközpontnál a metrószerelvények az Újpest központ irányú peronhoz érkeznek majd, és onnan is indulnak vissza. A könnyebb átszállás érdekében az aluljáróban lévő mozgólépcsők haladási iránya megváltozik: az északi mozgólépcsőn a metrótól a metrópótló buszok felé, a déli mozgólépcsőn az ellenkező irányba lehet haladni. A csomópont közlekedési rendjének átrendezése miatt a 34-es és a 106-os buszok a budai végállomásuk felé a végállomásról való elindulást követően ideiglenesen nem állnak meg a Váci út kereszteződése utáni Göncz Árpád városközpont M megállóhelyen. A Göncz Árpád városközpont végállomáson módosul továbbá a 26-os, a 32-es, a 115-ös és a 120-as járatok felszállóhelye is.

Változások a metrópótlásban részt vevő alternatív járatok közlekedésében

Május 16-tól, hétfőtől a 254M járatok helyett újra a korábbi 254E gyorsjárat közlekedik a Népliget metróállomás és az Alacskai úti lakótelep között. A 254E autóbuszról a 3-as villamosra az átszállási lehetőséget a belváros felé a Nagykőrösi út/Határ út megállóban, az Alacskai úti lakótelep felé pedig az Ecseri út metróállomásnál biztosítják.

Gyál és Pestszentimre felől a Határ út metróállomásnál el lehet érni a közvetlenül a belváros felé közlekedő M3-as metrót. Emiatt a 84M, a 94M és a 294M buszok helyett a reggeli időszakban is a Nagyvárad tér érintése nélkül közlekedő 84E, 94E és 294E buszok közlekednek a Határ út metróállomásig.

Pesterzsébet térségében a 223M busz továbbra is közlekedik és gyors eljutást kínál a Szentlőrinci úti lakótelep felől a Boráros térre. A Havanna-lakótelep térségében a 194M autóbusz változatlan módon továbbra is gyors eljutást biztosít a Gloriett-lakóteleptől a Határ út metróállomáshoz. A metrópótlásban érintett további járatok változatlan útvonalon közlekednek.