Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Alakuló ülés: a választókerületek korrigálását javasolja az NVI

Infostart
2022. május 2. 11:09
Fanfárral és Áder János szavaival nyílt meg a parlament 2022-2026-os ciklusa. A fideszes Turi-Kovács Béla korelnökként arról beszélt, Európának két békepárti vezetője van: Ferenc pápa és Orbán Viktor. A mandátumvizsgálat idejére 20 perc szünetet rendelt el.

Hasonlóan az 1990-es országgyűlési választás utáni naphoz, 2022-ben is május 2-án került sor az Országgyűlés alakuló ülésére, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselőinek kétharmados többsége mellett kezdődött - fanfárral és Áder János köztársasági elnök szavaival.

Az államfő az új ciklus kezdetét bejelentő mondata után a képviselők a Himnuszt énekelték el.

Ezt követően Áder János beszélt röviden újra. A leköszönő államfő bejelentette, 199-ből 199 képviselő és 11 nemzetiségi képviselő is benyújtotta megbízólevelét.

Turi-Kovács Béla: Magyarország a béke pártján

A szabályok szerint a körelnök

Turi-Kovács Béla (Fidesz) következett az alakuló ülést levezető elnökként - 86 évesen ő a legidősebb honatya.

Bejelentette, a 8 legfiatalabb képviselő korjegyző közül Nacsa Lőrinc (KDNP) és Dúró Dóra (Mi Hazánk) lesznek az ülést levezetendő segítségére.

Közölte, "a választók akarata világos volt április 3-án, Magyarország a háborút elutasítja, a béke pártján áll", és "felhatalmazást adott a családok védelmére és a nemzetmentő programra".

Külön reménysége, hogy "megmaradunk, föltétlenül megmaradunk a béke oldalán, a háború ellen". Szerinte ma Európában két békepárti vezető van:

Ferenc pápa, illetve Orbán Viktor.

A II. világháborút átélt emberként reméli, azt a pusztulást nem kell mégegyszer átélnie senkinek, soha többé.

Ezt követően a napirendről döntöttek a képviselők.

Választás után - beszámolók

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Téglási András beszámolójával folytatódott a munka.

Kiemelte korábban elkészített, írásos beszámolója néhány pontját:

  • a választás lefolyása jogszerű volt
  • a szabályok régóta ismertek és egyértelműek voltak
  • a választási bizottság összetétele 2013 óta részben (4 fő) változatlan
  • a jogorvoslati kérelmekkel az írásos beszámoló foglalkozik részletesebben
  • egyetlenegy esetben sem került vitatásra egyéni választási eredmény
  • listás eredménnyel kapcsolatban a határozatok 19 százalékával szemben nem élt senki jogorvoslattal
  • a határozatok 3 százalékát kellett megváltoztatni a panaszok után.

Végül megköszönte a választási szervek fáradságos, magas színvonalú munkáját. A megválasztott képviselőknek sok sikert és erőt kívánt.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője, Nagy Attila Mihály is szólt, gratulálva a megválasztott képviselőknek a munkakezdés lehetőségéhez.

Elsőként az informatikai háttérről beszélt, amely szerinte gördülékenyen szolgálta ki az április 3-ai választást. A folyamat fölött 20 ezer embert őrködött, a korábban kiadott beszámolókból számára kiderült, hogy fennakadások nélküli, folyamatos tájékoztatások melletti és jogszerű választásokat bonyolítottak le 2022. április 3-án.

Szólt két újításról: heti rendszerességgel tettek közzé választópolgári létszámadatokat a választások előtt - tömeges átjelentkezés nem volt, ez derült ki -, és hasznosnak bizonyult a "kit ajánlottam?" szolgáltatás is, amely arra szolgált, hogy az állampolgárok ellenőrizhessék, kik ajánlása mellett áll a nevük, 130 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Nagy Attila jelezte ugyanakkor, hogy

7 választókerületben a szavazószám 20 százaléknál nagyobb mértékben tért el az országos átlagtól, ezért a választókerületek korrigálását javasolta.

Turi-Kovács Béla a mandátumvizsgálat idejére 20 perc szünetet rendelt el.