Nyitókép: PTE SzKK

Jakab Ferenc: túl lezserül kezeljük a Covid-problémát

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2022. április 29. 06:00
A gyengébb megbetegítő képességgel rendelkező omikron variánssal szerencséje volt a világnak, de fennáll a veszélye, hogy egy új, ennél súlyosabb tüneteket okozó koronavírus-mutáció jön létre a kevésbé átoltott ázsiai vagy afrikai területeken – mondta a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Jakab Ferencet elsőként a csökkenő intenzitású tesztelés veszélyeiről kérdeztük.

Jakab Ferenc virológus elsőként is arra hívta fel a figyelmet, hogy momentán nem tudhatók a tényleges esetszámok és az, hogy a járvány milyen ütemben terjed: csökkenő vagy épp felfutó tendenciát mutat-e. A szekvenálások miatt pedig az sem igazán ismert, merrefelé variálódik a vírus, ami a mostaninál sokkal nagyobb problémát is jelenthet még a jövőben.

A szakember úgy véli, hogy az omikron megjelenésével a világ okkal lélegezhetett föl, hiszen bár gyorsabban terjedő variánsról van szó, mégis, a klinikai tünetek és az általa okozott klinikai megjelenési forma gyengébb, mint az eddigi mutációk esetében. És talán emiatt a világ „lezserebben” is kezeli már a Covid-problémát, aminek okán a tesztelések is csökkentek – tette hozzá Jakab Ferenc. Azt sem tartja kizártnak, hogy sokan nem is fordultak orvoshoz, vagy ha mégis, a tüneteik alapján azt mondta rájuk a klinikus: „ez valószínűleg koronavírus, de pár nap alatt el fog múlni”, és ezért sem kerül sor tesztelésre. Mindezt viszont

rossz tendenciának és valós veszélyforrásnak tart.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője szerint mindenképp fennáll a kockázata annak, hogy a korábbiaknál komolyabb egészségügyi tüneteket okozó variáns üsse fel a fejét. Mint magyarázta, alapvezetően evolúciós folyamat az, hogy a vírusok úgy változnak, hogy a megbetegítő képességük gyengébb, a terjedési képességük azonban nagyobb, de ez általában sokkalta hosszabb időt vesz igénybe, mint ami az omikron esetében volt látható. A szakemberek megítélése tehát az, hogy egy szerencsés variáns kialakulása történt meg. De elképzelhető az, hogy a következőkben egy kevésbé átoltott térségből, Afrikából vagy Ázsiából olyan mutáció fog érkezni, ami ismét erősebben fertőzi a tüdőt. „Ennek az esélye teljes mértékben megvan, amire a jövő szolgál majd válasszal” – ismételte meg Jakab Ferenc hangsúlyozva: biztosan nem állítható, és

jósgömb kellene annak megmondásához, hogy a következő szezonban milyen variáns fog érkezni.

Ez lehet az omikronnál még gyengébb, lehet, hogy maga az omikron marad a domináns, de az is megeshet, hogy egy újabb erős és jobban fertőző variáns fog közénk kerülni.

A virológus szerint abszolút megvan a veszélye annak is, hogy az elkényelmesedett társadalmak, amik úgymond félvállról veszik már a pandémiát, egy új mutáns felbukkanásakor nem kellő gyorsasággal fognak reagálni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jakab Ferenc: túl lezserül kezeljük a Covid-problémát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást