Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely a jogállamisági eljárásról: megkaptuk a levelet

Infostart
2022. április 27. 16:19
Egy napon belül részletesen reagál a kormány a Magyarországgal szemben indított eljárásra a kormány.

Mint az Infostart hírül adta, az Európai Bizottság alelnöke bejelentése szerint elindították az uniós pénzek védelmét szolgáló mechanizmust Magyarország ellen, de Lengyelország ellen nem. A mechanizmus az uniós pénzek védelmét szolgálja, egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen szerdán délelőtt a következő problémás területeket nevezték meg: a közbeszerzések, az európai költségvetések végrehajtása, az auditok, a monitoring, az elszámolási eljárás, a transzparencia, a csalások megelőzése, a korrupció. Az is elhangzott, hogy ezek a gondok már több mint tíz éve léteznek Magyarországgal kapcsolatban, és mindeddig a magyar kormány nem nyújtott megnyugtató megoldást, az Európai Bizottság azonban most már rendelkezik megfelelő eszközzel. Az eljárás 5-9 hónapot vehet igénybe, amelynek végén a tagállamok tanácsa elfogadja az Európai Bizottság javaslatát a pénzügyi intézkedésekről, ezeknek a jogsértésekkel arányban kell állniuk. A tagállamok csak minősített többséggel térhetnek el az Európai Bizottság előterjesztéséről.

A magyar kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelte a helyzetet.

"A kormány megkapta Brüsszelből a kondicionalitási levelet. A kormány ezzel kapcsolatosan csak azt az álláspontunkat tudjuk rögzíteni, hogy a magyar választópolgárok április 3-án világos döntést hoztak arról, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból, nem a magyar emberekkel kell megfizettetni annak árát, és arról is, hogy a gyermekek védelme bármilyen szexuális propagandával szemben elsődleges fontosságú."

Gulyás Gergely hozzátette: a fent említettek "vörös vonalak", ezekben a kérdésekben nem tud engedni.

"Egyébként pedig át fogjuk tanulmányozni a levelet, és részletes véleményt tudunk adni arról a Kormányinfón, hogy mi az, ami vita tárgya tud lenni, és mi az, ami nem" - jelezte előre a miniszter.

A Kormányinfóra csütörtök 9 órakor kerül sor, amikor a szerdai kormányülés eseményeiről számol be Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel az oldalán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kötelezettségszegési eljárás - Gulyás Gergely-reax (HERCZEG.ZSOLT)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást