Nyitókép: Ekaterina79/Getty Images

Szalmonellás édesség a magyar boltokban – hasmenéses esetek lettek gyanúsak

InfoRádió
2022. április 7. 20:02
Magyarországra is érkeztek szalmonellával szennyezett Kinder csokoládétermékek – figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az problémás tételekhez egy "hasmenésjárvány" vezette el a szakembereket.

A részletek illetően a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója megkeresésünkre elmondta: a szalmonella-fertőzött termékek a Ferrero belgiumi, alroni gyárában készültek. Pleva György felidézte: a visszahívás meglehetősen széles körű, erről a hatóság, illetőleg a gyártó magyarországi honlapján tájékozódhatnak a vásárlók, fogyasztók.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz március 25-án futott be a villáminformáció – az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül – arról, hogy egy több országra kiterjedő Salmonella Typhimurium-járványt azonosítottak, de ekkor még csak feltételezhető volt, hogy ez bizonyos csokoládétermékekhez köthető.

Pleva György elmondása szerint 75 esetet azonosítottak öt országban. Kétharmadukat az Egyesült Királyságban, a többit Franciaországban, Németországban, Svédországban és Hollandiában. Valamennyi esetben ugyanazt a szalmonella baktériumot mutatták ki, amit aztán április 4-én már egyértelműen a belga gyárhoz tudtak visszavezetni a hatóságok.

A termékvisszahívás az említett öt országban történt meg elsőként, de április 4-e estére Magyarországot is elérte.

A belga hatóság a gyárral együttműködve dolgozik azon, hogy a teljes diszdisztribúciós listát felderíthesse – tette hozzá a Nébih munkatársa.

Hangsúlyozta: aki vásárolt az érintett termékekből, semmiképp ne fogyassza el, és főleg ne adja oda gyerekeknek, akik jóval érzékenyebbek a szalmonellafertőzésre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szalmonellás Kinder: másfél hete jelzett a gyorsriasztási rendszer
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást