Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely elmondta, mire fordítaná a kormány a helyreállítási alap hitelét

Infostart / InfoRádió
2022. március 30. 20:30
Haderőfejlesztés és a humanitárius válsággal kapcsolatos költségek szerepelnek a tervekben.

A magyar kormány haderőfejlesztésre és a humanitárius válsággal összefüggő költségekre fordítaná az uniós helyreállítási alap hitelét – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormányfő a múlt héten tájékoztatta levélben az európai bizottság elnökét arról, hogy Magyarország mégis kéri az Európai Uniótól a helyreállítási alapból igényelhető teljes hitelösszeget.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: az már korábban felvetődött, hogy a kedvező kamatozású uniós kölcsönt hitelkiváltásra használhassák az országok, de ezt elvetették.

A tárcavezető azt is kijelentette a műsorban, hogy aki nem akarja tönkre tenni az európai és a magyar gazdaságot, az nem támogathat energetikai szankciókat Oroszország ellen. Európa a gázszükséglete 40 százalékát szerzi be orosz forrásból, Magyarország esetében ez 65 százalék. Ha ez kiesik, akkor nem lesz fűtés és leáll a gazdaság. Úgy vélte: a józan ész a garancia arra, hogy nem lesznek uniós energetikai szankciók.