Nyitókép: MTI/Fidesz-KDNP

Járóka Lívia visszalépett az EP-alelnökjelöltségtől

Infostart
2022. január 18. 17:55
Az Európai Konzervatívok és Reformerek jobboldali alelnökjelöltje javára.

Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökválasztásának második fordulójában visszalép az alelnökjelöltségtől Roberts Zile, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelöltjének javára – jelentette be a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

Mint a képviselők írták, az ECR jelöltjét támogatják annak érdekében, hogy az európai demokratikus jobboldalnak legyen képviselete az Európai Parlament vezető testületében.

A fideszes képviselő volt az egyetlen magyar alelnökjelölt az EP-ben. Járóka Lívia 2017-óta az EP történetének első roma származású alelnöke.

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői korábban sikerként könyvelték el, hogy el tudták érni Járóka Livia jelölését az EP alelnöki tisztségére, annak ellenére, hogy a képviselőcsoport 2021 márciusa óta nem tartozik politikai frakcióhoz az EP-ben, miután kilépett az Európai Néppártból (EPP) - nyilatkozta Strasbourgban a keddi nap folyamán korábban Deutsch Tamás.

A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője akkor jelezte azt is: bár nem esélytelen, hogy Járókát újra alelnöknek választják, a parlamenti matematika szabályai alapján nagyobb annak a valószínűsége, hogy nem kap kellő támogatást.

Az Európai Parlament minden választott tisztségét - azaz az elnöki, alelnöki, kvesztori, bizottsági elnöki és alelnöki, küldöttségi elnöki és alelnöki pozíciókat - két és fél évente újítják meg, azaz egyszer az ötéves jogalkotási időszak kezdetekor, egyszer pedig a ciklus félidejében. A tisztséget betöltők mandátuma egyszer meghosszabbítható. A testület elnökének a néppárti Roberta Metsolát választották kedden délelőtt. Az alelnökökről még kedden szavaznak.