Nyitókép: MTI/Főpolgármesteri Hivatal

Közös ellenzéki kiállás: "keleti diktatúrák helyett nyugati jóléti államot!"

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2022. január 5. 16:54
Eddig a szükséges 200 ezer aláírás nem egészen fele gyűlt össze az ellenzék két népszavazási kezdeményezésére. A pártok prominensei szerint ez a referendum vezet el a kormányváltáshoz. Népszavazás egyébként valószínűleg lesz a tavaszi parlamenti választások napján, kérdés, ellenzéki kérdésekben összegyűlik a szükséges mennyiségű szignó a határidőig.

Az álláskeresési támogatás háromról kilenc hónapra való meghosszabbításáról, valamint a kínai Fudan egyetemről szóló népszavazáshoz gyűjtenek aláírásokat az ellenzéki pártok. Eddig nem egészen 100 ezren írták alá a szignókat gyűjtő íveket.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt azt kérte az emberektől, hogy a korrupció és a szegénység megakadályozása, valamint az egészség érdekében támogassák aláírásukkal népszavazási kezdeményezéseiket.

"Egy kínai kommunista migránsegyetemmel szemben a magyar, vidéki diákoknak szeretnénk megfizethető szállást Budapesten a tanulmányaik idejére. És igen,

az álláskeresési járadék a Covidban állásukat vesztettek számára igenis jár kilenc hónapra a jelenlegi három hónap helyett, ami az Európai Unióban a legrövidebb időszak"

- fogalmazott Márki-Zay Péter.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere is az előválasztással kötötte össze a kezdeményezést.

"Végre Magyarország újabb fontos témáiról folyjon a közbeszéd a Fidesz által ránk erőltetett kamutémák helyett! Ez a kormányváltás lényege is: hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely nem uralkodik felette, hanem szolgálja azt."

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta, minden egyes aláírás annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, amennyit egy szavazat.

"Jöjjön el, írja alá! Egy aláírás egy perc megállás egy sokkal szabadabb Magyarországért."

Donáth Anna, a Momentum elnöke úgy fogalmazott: a megoldás a kormány kezében van, de a kormányváltásig sem dőlnek hátra.

"Ma Magyarországon lakhatási és megélhetési válság van.

A diákok lakhatási válságáról szól a Fudan egyetem ügye, az álláskeresési járadék ügye pedig a megélhetési válságról és a kiszolgáltatottságról szól.

A koronavírus árnyékában azt gondolom, mindenki át tudja érezni, hogy senkinek a munkahelye nincs biztonságban. Mi senki kezét nem engedhetjük el csak azért, mert kiszolgáltatottá válik."

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azt mondta "a mi ügyünk, a demokrácia ügye, az ország ügye" az előválasztás, a népszavazás és a kormányváltás.

"Nem jó úton van Magyarország, meg kell állítani. A népszavazás ugyanúgy megálljt parancsol az antidemokratáknak, a populistáknak és a szélsőjobboldaliaknak, mint majd áprilisban a választás. Ezért kell aláírni!"

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke közölte: "az álnemzeti Fidesz" elárulja a magyar fiatalok érdekeit

"Az idén reményeim szerint felálló nemzeti egységkormány egy értékválasztást is meg kell hogy tegyen. A keleti diktatúrák helyett a nyugati jóléti államok felé mozdítanánk el hazánkat."

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is úgy véli, az aláírásgyűjtés megalapozza a tavaszi kormányváltást.

"Mondjunk igent erre a népszavazásra, a kormányváltásra, ezáltal igent mondunk a lakhatás és a lét biztonságára."

A Nyugati téren tartott sajtótájékoztatón, amelyen csak a témával összefüggésben lehetett kérdéseket feltenni, Márki-Zay Péter azt mondta: minden kérdésre válaszol egy Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen megrendezendő televíziós vitán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ellenzéki népszavazás - sajtótájékoztató a Nyugati téren
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást