Több jogszabályváltozás lépett életbe Magyarországon január elsején - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2022. január 1. 21:50
Az anyák kiemelkedő szerepét hangsúlyozta újévi miséjében Ferenc pápa. Miskolcon született kisfiú lett az év első újszülöttje az országban.

A nők, különösen az édesanyák béketeremtő szerepét hangsúlyozta a pandémia, valamint társadalmi és politikai konfliktusok uralta világban Ferenc pápa. Január elsejét a katolikus egyház a béke világnapjának szenteli. A katolikus egyházfő az újévi misén, Szűz Mária, Isten anyja ünnepnapján a Szent Péter-bazilikában arról a szegényes jászolról szólt, amelybe Szűz Mária helyezte gyermekét. Kifejtette: Szűz Mária másokkal ellentétben nem engedett az elkeseredésnek az élet váratlan, fájdalmas fordulataival szemben. Az édesanyák és a nők tiszteletét és védelmét szorgalmazta, felszólított a nők elleni erőszak felszámolására.

Januártól 20 százalékos béremelést kapnak a kultúra területén dolgozók, valamint a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatottak. Az egészségügyi szakdolgozók január elsejétől 21 százalékos béremelésre számíthatnak. Januártól 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál. Az év elején újabb 10 százalékos illetményfejlesztésben részesülnek a katonák. A minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a garantált bérminimum bruttó 260 ezer forintra emelkedett. (Részletes összefoglaló a változásokról a nyugdíjkorhatár emelkedésétől a cafetériaszabályok változásáig itt olvasható.)

Számos adózással kapcsolatos jogszabály változott január 1-jétől. A magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege eléri az 1.500 milliárd forintot. A személyi jövedelemadót érintő változások közül kiemelkedik a 25 év alattiaknak január 1-jétől járó kedvezmény, amely értelmében ez a korosztály az átlagkereset mértékéig nem fizet szja-t. Minden gyermekes szülő, aki családi kedvezményre jogosult, 2022. február 15-ig adóvisszatérítést kap a 2021-ben megszerzett jövedelméből.

Az éjfél után 4 perccel Miskolcon született kisfiú lett az év első újszülöttje az országban. A baba 4030 grammal és 55 centiméterrel született édesanyja negyedik gyermekeként és a Szelim nevet kapta. A fővárosban is kisfiú lett az első újszülött. A Semmelweis Egyetem Üllői úti részlegén 1 óra 15 perckor született egy gyermek. A 2860 grammos súllyal és 50 centiméterrel természetes úton született kisfiút a szülei január 7-re várták, de néhány nappal korábban, újévkor érkezett meg. A kisfiú, aki a második gyermek a családban, a Zsombor nevet kapta.

Szilveszterkor 181 embert kellett részegség, illetve alkoholmérgezés miatt kórházba vinni, közülük 27-en kiskorúak voltak. Összesen 3.363 esetet láttak el a mentők, ebből 809-et a fővárosban. Országszerte 18 pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez kellett kivonulniuk, emellett balesetek, verekedések, belgyógyászati rosszullétek és egyéb esetek miatt is kérték a mentők segítségét. A budapesti Honvédkórházban 50, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban több mint 30 embert láttak el.

Szilveszterhez hasonlóan Újév napján is megdőlt a fővárosi és az országos melegrekord, 101 éves csúcsokat adott át a szombat a múltnak - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mostanáig a január 1-jei legmagasabb hőmérséklet 15,3 Celsius-fok volt, amit 1921-ben Sopronban mértek. A Somogy megyei Főnyeden 17,5 fokot mértek. Budapesten mostanáig szintén 1921-ben volt a legmelegebb január elsején, akkor a Gellért-hegyen 13 fok volt. Most viszont Lágymányoson 14,4 fokot regisztrált a meteorológiai szolgálat.

A bodorka kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult év hala közönségszavazáson. A bodorka a magyarországi vizekben gyakori pontyféle. Alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, és mivel többnyire mindkét faj szemgyűrűje narancsszínű, könnyen összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel.

Négyen meghaltak egy vonat és egy autó ütközésében a Veszprém megyei Tapolcánál. Egy 17 éves lányt életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopterrel vittek kórházba. Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere azt írta: a tragédia miatt január 2-át gyásznappá nyilvánítja és kezdeményezi a MÁV-nál, hogy a vasúti átjáróba sorompót helyezzenek ki, mert több baleset is történt már ott. A Mávinform tájékoztatása szerint az átkelőben a fénysorompó jól működött, tilos jelzést mutatott. A vonaton senki sem sérült meg.

Schäfer András, a DAC és a magyar válogatott labdarúgója kapta a Magyar Aranylabda-díjat a 2021-es teljesítményéért. A 22 éves futballista a Fenerbahce védőjét, Szalai Attilát előzte meg a voksoláson, harmadikként pedig az előző alkalommal győztes Szoboszlai Dominik zárt, aki egy éve már a Lipcse játékosa. A Magyar Aranylabda kategóriában csak magyar játékosra lehetett szavazni. A legjobb NB I-es játékos címet Myrto Uzuni, a címvédő és éllovas Ferencváros albán légiósa kapta. A legjobb edzőnek a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea másodedzőjét, Lőw Zsoltot választották.