Nyitókép: BFK

Így bővülhet a budai fonódó villamos Dél-Budán

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2021. november 8. 15:40
A budai fonódó villamos dél-budai bővítésének tervei elkészültek, ha az engedélyek meglesznek, és a beruházó időben el kezd dolgozni, akkor 2024-ben elindulhat a közlekedés az új, 11. kerületi szakaszon – közölte a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója egy online fórumon, ahol az új vonalhálózat és a megállók terveit mutatták be.

A budai fonódó villamoshálózat folytatásának tervei készen állnak, a közeljövőben az engedélyek beszerzése következik – mondta a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a beruházásról szóló internetes fórumon. Vagyis a tervező Főmterv Zrt. ütemterv szerint leszállította a bírálati egyesített engedélyezési és kiviteli terveket – magyarázta előadásában Vitézy Dávid hozzátéve, hogy reményei szerint jövő év első negyedévében meglesznek az építési engedélyek is, és azt követően kiírásra kerülhet a feltételes kivitelezési tendert. Ha minden jól megy, 2022 őszére meglesz a kivitelező, aki el tud majd kezdeni dolgozni 2023-ban, hogy optimista számítások szerint 2024 nyarán a villamoshálózat be tud indulni. „Ezen leszünk” – hangsúlyozta.

Vitézy Dávid kiemelte, a beruházás célja, hogy a Szent Gellért térről ne csak a Bartók Béla úton lehessen villamossal továbbhaladni részben a Szabadság híd, részben Észak-Buda irányába, hanem, hogy a Műegyetem rakparton és a Pázmány Péter sétányon folytatódjon Budapest Duna-parti villamosvonala. A Szent Gellért térről a Műegyetem rakparton, a Pázmány Péter sétányon és a Dombóvári úton haladó új villamosvonalon hét megálló lesz mindkét irányban, lásd alább:

A projekt keretében mintegy 2,8 kilométerrel bővülne ki a budapesti villamosházólat, ebből 1,6 kilométert füvesített burkolattál látnának el. Vitézy Dávid hozzátette: szeretnék az egész vonalszakaszon „faltól falig” rendbe tenni, korszerűsíteni, 21. századivá tenni az utcaképet és a forgalmi rendet.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója megjegyezte, a helyszín „érzékenysége” miatt elkerülhetetlen lesz a fakivágás. A megfogalmazott kritikák miatt végül 108-cal sikerült csökkenteni a kivágandó fák darabszámát, és többet is fognak átültetni. Mint magyarázta, az utóbbi években a térségben jelentősen romlott a fák állapota, amiket növényegészségügyi okokból biztonsági veszély miatt kell majd kivágni, amire a végső engedélyt az önkormányzatok fogják kiadni. Összességében 196 olyan fa van, ami érintett, de ezeket pótolni fogják – emelte ki. Emellett tárgyalnak Bardóczi Sándor főtájépítésszel a megmaradó, de romló egészségű fák szükséges kezeléséről is.

Vitézy Dávid hozzátette: vannak elképzelések a most kibővülő villamoshálózat dél-budai további meghosszabbítására is. A többi között a Budafoki úton a Savoya Park felé vagy a Szerémi úton összekötve az 1-es villamossal. De ezek még csak tervek és nem befolyásolják a jelenlegi beruházást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Így bővülhet a budai fonódó villamos Dél-Budán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást