Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Csak akkor lesz vége a PET-kupának, ha megszűnik az illegális hulladéklerakás

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2021. szeptember 6. 17:32
Addig is építgetik az infrastruktúrát a folyók tisztításához - a Tiszán és egyes mellékfolyóin így állnak a munkával. A PET-kupa projektmenedzserét kérdeztük.

Az idei évben a Tisza környékén rendezték a PET-kupa legtöbb fordulóját, ennek során alakult ki a Kiskörei vízlépcsőnél egy kisebb hulladékkezelő központ, amely még sokáig segíti a környezetvédők munkáját - vélekedett Gyalai-Korpos Miklós, a PET-kupa projektmendzsere.

"A Tisza szinte minden egyes szakaszán jártunk, két versenyünk volt már, augusztus elején a klasszikus Felső-Tiszai PET-kupa immár kilencedik alkalommal, és második alkalommal volt PET-kupa júniusban a Tisza-tavon. Egyéb programok keretei között takarítottuk a Tisza egyéb részeit, az árteret. Azt kell mondanom, hogy mindenhol van szennyezés, és létszámfüggő, hogy mennyire sok hulladékot tudunk összeszedni. A leghatékonyabb infrastruktúránk Kiskörén van, ahol a duzzasztónál létesült az első folyómentő központunk, egy komplex hulladékkezelő infrastruktúra" - ecsetelte Gyalai-Korpos Miklós.

Ez utóbbi megvalósításában a vállalati szféra (Coca Cola), a civilek és a kormány, illetve a vízügy is részt vett.

A szerveződés ezt követően a Bodrogra megy, első alkalommal indul Szlovákiából, Zemplénből, három nap alatt jut el Sárospatakig. Idáig csak kenukkal mennek, utána azonban több csapat is csatlakozik, és PET-hajók is részt vesznek az akcióban.

A vízből és az árterekről kihalászott szemét nagy részét újrahasznosításra tudják küldeni – a folyamatnak csak akkor lehet vége, ha megszűnik az illegális hulladéklerakás is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
PET-kupások és a Kiskörei hulladékkezelő fontossága
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást