Nyitókép: Facebook/Hungary at Expo 2020

35 nap múlva kezdődik a Dubaji Világkiállítás, magyar részvétellel - fotók

Infostart
2021. augusztus 27. 07:12
Az utolsó simításokat végzik az október 1-jén kezdődő világkiállítás magyar pavilonján. Bemutatták a magyar delegáció formaruháit.

A Dubaji Világkiállítás 35 nap múlva nyitja meg kapuit, a magyar pavilonon az utolsó simításokat végzik - idézi a pénteki Világgazdaság Tóth Andreát, a magyar megjelenés előkészítéséért, szervezéséért és lebonyolításáért felelős Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, hozzátéve: a magyar részvételre szánt keretet nem kellett növelni az expo egyéves halasztása miatti pluszkötlségek ellenére sem.

Bár a halasztás különféle terheket rótt a szervezetre: egy évvel tovább kellett fizetni a dolgozók munkabérét, biztosítani az irodát, ráadásul a kivitelezést is lelassította a járvány, de átcsoportosítással, racionalizálással meg tudták oldani azt, hogy ne lépjék túl a keretet - írta a lap.

A magyar pavilon üzleti központjában a magyarországi kkv-knak lehetőségük lesz bemutatni termékeiket és szolgáltatásaikat. A cégek megjelenését a HEPA és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi meg, a programba a következő napoktól kezdve tudnak pályázni a vállalatok a HEPA rendszerén keresztül.

A lap kitér arra, hogy a magyar pavilonban több száz fajta magyar kézműves gasztroterméket vehetnek majd a látogatók, egyebek mellett zöldségeceteket, vadfelvágottat, libamájkrémet. A dubaji étkezési szokásoknak megfelelve, disznóalapú és alkoholt tartalmazó termékek nem lesznek a kínálatban. A vállalkozások mellett művészek is bemutatkoznak, a 24 hét alatt több mint 35 kulturális produkciónak ad otthont a magyar pavilon.

Bemutatták a formaruhákat

A Makovecz Imre szellemiségében épült magyar pavilon arculatát Hosszú Gergő vezetésével egy a MOME-n végzett fiatal kreatív csapat alkotta meg. A magyar megjelenés középpontjában hazánk egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása áll.

A magyar megjelenés részeként kiemelt szerepet kap a magyar divattervezők és dizájnerek munkáinak bemutatása.

Tóth Andrea az MTI tudósítása szerint a ruhákat bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy mintegy 60 fős csapat utazik ki szeptember végén Dubajba, és a Magyarországot képviselő munkatársak formaruháinak megtervezésére pályázatot hirdettek a Magyar Divat & Design Ügynökséggel (MDDÜ) együttműködésben. A pályázat során fontos szempont volt, hogy a formaruhák ne csak szépek és különlegesek legyenek, hanem a mindennapi használatban is megállják a helyüket. Megfeleljenek az időjárási viszonyoknak, továbbá kiemelten fontos volt, hogy illeszkedjenek a dubaji öltözködési normákhoz.

A beadott hat pályázat közül két tervezői munkát választottak ki: a The Four csapata a magyar pavilon munkatársainak és menedzsereinek ruháit álmodta meg. A tervezők az arculati színekből a petrolkék, rozéarany, fehér és sötétkék színeket használták. Az arculati motívumot aszimetrikusan helyezték el a ruhákon. A viselet anyagválasztása jól alkalmazkodik az éghajlati körülményekhez. Bódis Boglárka, az Elysian tervezője az esemény vendéglátó és üzemeltető szekciójának a ruháit álmodta meg.

MTI/Mohai Balázs

MTI/Mohai Balázs