Orbán Viktor az összetartozás napján: egy nemzet, amelyik messze túlnyúlik az országhatárokon – a nap hírei

Infostart
2021. június 4. 22:34
A megmaradt magyar nemzet jelentőségéről beszélt a nemzeti összetartozás napján a kormányfő. Június közepén kezdődik a Magyarországon élő külföldiek és a határon túli magyarok oltása. Visszaküldte az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt az országgyűlésnek a köztársasági elnök.

A megmaradt magyar nemzet jelentőségéről és a lelki közösség sikeres megőrzéséről beszélt a nemzeti összetartozás napján a kormányfő. Orbán Viktor a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulóján a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: van egy nagy nemzet, amely messze túlnyúlik az országhatárokon. Úgy vélte: a nemzeti összetartozás gondolata erősebb mint a korábbi évtizedekben bármikor is volt. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán sorstraumának nevezte Trianont. Úgy fogalmazott: a nehéz örökségnek való megfelelés az, ha mindennapi tettekkel építjük, erősítjük a nemzet összetartozását.

Közleményben emlékeztek a pártok a nemzeti összetartozása napjára. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a világ legigazságtalanabb nemzetközi szerződésének nevezte a diktátumot és arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti tragédiákból tanulni és erőt meríteni kell. Az MSZP szerint Trianon nemzeti sorstragédia, de ennek kimondása nem elég, alakítani kell a jelent és a jövőt, ehhez pedig a magyarság és az európaiság ügyének összekapcsolása a helyes út. Az LMP szerint a nemzeti összetartozás napja a magyar nép jelképes hídja, amely összeköti egymással az országhatáron belül és az azon túl élő magyar embereket.

Változik az oltási stratégia. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta: a tömeges oltás után a készenléti oltásra áll át az ország. Néhány oltópont lesz, amelyeket most jelölnek ki. Orbán Viktor közölte: a nyár végéig nem lesz oltási kampány a 16 éven aluliaknak. Hozzátette: bővül a magyar oltási igazolvány, amely alkalmas lesz arra, hogy az európai rendszer részévé váljon.

Június közepén elkezdődik a Magyarországon élő külföldiek és a határon túli magyarok oltása – közölte az oltási munkacsoport vezetője. György István az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a regisztrált magyar állampolgárok 92 százalékát már beoltották.

Átadta a Magyarország által Csehországnak kölcsönadott koronavírus elleni vakcinákat Prágában a külgazdasági és külügyminiszter. A 41 ezer adag Pfizer/BioNTech oltóanyagot a cseh kormányfő vette át Szijjártó Pétertől.

Több mint 5,5 milliárd forint értékben kezdődnek egészségipari beruházások 4 milliárd forintot meghaladó kormányzati támogatással - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály a támogatásokat azzal indokolta, hogy az egészségügyi befektetések az önellátás képességét javítva mérsékelik az ország kiszolgáltatottságát.

Visszaküldte az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt az Országgyűlésnek a köztársasági elnök. Áder János indoklása szerint az elfogadott jogszabály ellentmondásos, így nem felel meg sem az alaptörvény, sem a jogalkotási törvény egyes követelményeinek.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint a hidrogénnek jelentős szerepe lesz a klímacélok elérésében, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Palkovics László kiemelte: a 2030-ig szóló hidrogénstratégiai célok között szerepel a felhasználói igényekhez igazodó, karbonmentes hidrogén előállítása, az ipar és a közlekedés zöldítése.

Befejeződtek az Északi Áramlat-2 gázvezeték első ágának csőfektetési munkálatai – jelentette be az orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat.

Kitiltotta az Európai Unió légteréből és repülőtereiről a fehérorosz légi fuvarozókat a tagországok kormányait tömörítő tanács. A testület emellett a fehérorosz légtér elkerülését javasolja az unióban működő légitársaságoknak. Az intézkedés előzménye, hogy a május 24-25-i csúcstalálkozón a tagállami vezetők elítélték a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának a fehérorosz hatóságok általi földre kényszerítését, illetve a gépen utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró őrizetbe vételét.