Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Törvény születhet arról, hogy ki nem titkolhatja el koronavírus-védettségét

Infostart
2021. június 3. 13:50
Az Infostart kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón jelezte, szabályozni szeretnék a kérdést. Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok készülhetnek, az adatvédelmi hatóság munkához látott.

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely megfontolandónak nevezte, hogy az óvodások, iskolások, illetve szüleik tudhassák, pedagógusaik be vannak-e oltva, valamint azt, hogy orvos-beteg találkozás alkalmával is információt lehessen kapni arról, hogy az adott orvos oltott-e a koronavírus ellen, hisz ez – mint fogalmazott – "jogos igény".

Az Infostart ezért az e heti Kormányinfón tudakolta, történt-e már ebben érdemi előrelépés.

"Annyi előrelépés történt, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH), annak elnökével, Péterfalvi Attilával megtörtént a kapcsolatfelvétel, vele fogunk egyeztetni;

amilyen formában az adatvédelemért felelős hatóság is elfogadhatónak tartja, szeretnénk ilyen szabályozást elfogadni"

– árulta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez tehát azt jelenti, hogy várhatóan törvény születik arról, hogy koronavírus-védtelenségét óvoda- vagy iskolai pedagógus adatvédelmi okokból nem titkolhatja el, illetve ha egy pácienst egészségügyi ellátás igénybe vétele során érdekel, hogy az őt kezelő egészségügyi személyzet rendelkezik a koronavírussal szembeni védettséggel, információt kell, hogy kapjon.

A kérdésben a NAIH egyelőre nem nyilvánult meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!