Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rusvai Miklós: nincs akadálya a 12–15 évesek beoltásának

Infostart
2021. június 3. 08:03
Több szomszédos országban már jelentkezhet ez a korosztály is a vaknciáért.

Már nincs akadálya a 12–15 évesek beoltásának Magyarországon. Az engedélyeztetési folyamat a végénél tart, tehát szakmai szempontból nincs ok a várakozásra – mondta a Magyar Nemzetnek Rusvai Miklós víruskutató.

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken ajánlást adott ki arról, hogy a 12-15 éves korosztályt is lehet már oltani. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta: Magyarországon egyelőre vizsgálják, hogy alkalmazzák-e a védőoltást ebben a korosztályban, és ha igen, mikor; erről az operatív törzs dönt.

Több uniós országban már döntöttek az oltások kiterjesztéséről. Horvátországban múlt szombattól, Romániában szerdától adják a 12 évet betöltött kiskorúaknak a Pfizer által gyártott vakcinát, és hamarosan Szlovéniában, Franciaországban és Ausztriában is jelentkezhetnek a 12 év felettiek.

A Pfizer vakcinájából az elmúlt hetekben ebben a korosztályban 600 ezer adagot oltottak el az Egyesült Államokban és Kanadában anélkül, hogy aggályok merültek volna fel biztonságosságát illetően.