Nyitókép: MTI

Fudan: továbbra sincs egyetértés a kormány és a főváros között

Infostart
2021. május 17. 15:35
Palkovics László szerint eddig is egyetemvárosról, és nem diákvárosról volt szó; a diákváros és a Fudan Egyetem is megépül. A főváros konzultációt indít júniusban a kínai egyetem budapesti kampuszáról.

A diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten, a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat - mondta az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László a diákváros-projekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármesterrel, majd a tanácskozást követően közölte, a 2017-ben létrehozott projekt - értelmezésük szerint - mindig négy elemet tartalmazott:

  • egyetemfejlesztést,
  • kollégiumfejlesztést,
  • hallgatói közösségi teret,
  • kutatóintézményt.

"Itt van egyet nem értés", a főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó - tette hozzá a tárcavezető, aki kijelentette: a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy

egyetemvárost és nem diákvárost építenek.

Palkovics László közölte, a megbeszélésen felajánlották az együttműködési szándékukat, és azt mondták, hogy a diákvárost és az egyetemet is megépítik. Továbbá megépítik az összes olyan létesítményt, amely ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat.

Hozzátette, felajánlották azt is, hogy a projekt teljes nyilvánosság mellett folyjon. Az érintetteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, az önkormányzatokat meghívják a szakmai tanácsadó testületbe és a felügyelőbizottságba.

"Erre az ajánlatra nem kaptunk választ" a főpolgármestertől, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban - mondta Palkovics László, aki megjegyezte: azt gondolja, hogy "a megállapodások azért jók, mert újra át lehet őket gondolni".

A Fudan Egyetemen bölcsészettudományi és közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz.

Hangsúlyozta: felajánlották az együttműködés lehetőségét, ez az önkormányzatok és a kormányzat számára is "win-win helyzetet" jelentene.

Elmondta,

a becslések szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd az egyetem felépítése.

A többször említett maradék 100 milliárd nem a Fudan Egyetemre, hanem általános célú létesítményekre menne el. Palkovics László hozzátette, pontosabb összegekről a tervezés és az ajánlatok után lehet majd beszélni.

Palkovics László elmondta, a Fudan Egyetemet az érintett terület északi részére tervezték, de mivel az önkormányzatok azt közölték, hogy nem adják el az ottani kis méretű telkeiket, át kellett tervezni a koncepciót. Így az egyetem a déli, a kollégiumok és más létesítmények pedig az északi részre kerülnének.

Kijelentette: mindenképpen azt szeretnék, hogy az egyetem és a kollégiumi rész egyszerre valósuljon meg. Korábban erről beszélt Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában is.

Konzultáció indul

A tárca szerette volna, hogy a főpolgármester is vegyen részt a sajtótájékoztatón, de ő külön, Baranyi Krisztinával beszélt. A Palkovics Lászlóval tartott megbeszélést a főpolgármester eredménytelennek nevezte. Karácsony Gergely kiemelte, hogy Budapest nem támogatja a beruházást jelen formájában, hiszen a kormány úgy építene 500 milliárd forint közpénzből kínai egyetemet, hogy arra magyar hallgatók a borsos tandíj miatt nem tudnának járni – írja a hvg.hu.

Karácsony Gergely Orbán Viktort is idézte, aki azt mondta az önkormányzati választások után a parlamentben, hogy nem indul olyan beruházás Budapesten, amit a főváros vezetése nem támogat. Így akkor eldőlt, nem lesz Fudan Egyetem, hiszen az eddig megismert információk alapján, ilyen feltételek mellett a főváros nem támogatja azt - tette hozzá.

A főpolgármester azt mondta: Budapest, a IX. kerület és a kormány között konszenzussal létrejött, 2019. december 12-én aláírt megállapodásban szó sem esik egyetemről, ennek a módosításához pedig szintén konszenzusra van szükség.

Karácsony Gergely szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) "elüldözése" után nehéz komolyan venni, hogy a kormány nyitottan várja ide a világ bármelyik egyetemét. Mint mondta, megkérdezte Palkovics Lászlót, megkeresték-e az egyetemi rangsorokban a Fudan előtt álló egyetemeket, hogy akarnak-e 540 milliárd forintért Budapestre jönni, de nem kerestek meg senkit.

Baranyi Krisztina a megbeszélésről azt mondta: Palkovics László ahhoz kérte az egyetértésüket, hogy a Fudan Egyetem a diákváros "kisöprésével" épülhessen meg. Kérdésre válaszolva közölte, 26 helyett legfeljebb csak 7 hektáron épülhetne meg a diákváros.

A ferencvárosi polgármester elmondta, hogy kezdetben népszavazást akartak tartani az egyetem budapesti kampuszáról, de ezt a veszélyhelyzet miatt nem lehet, így végül júniusban konzultáció indul. Ennek jelszava „Üzenjünk Pekingnek!” lesz.

Az Index írása szerint több kérdés szerepel majd a konzultáción, amely június 4-től június 13-ig tart

  • Egyetért-e a Fudan budapesti központjának létrehozásával?

  • Egyetért-e azzal, hogy a Soroksári úr és a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág közötti területen a Diákváros helyett a Fudan központja épüljön fel?

  • Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel a Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére?

  • Egyetért-e azzal, hogy olyan egyetem működését fizessük közpénzből, ahol nincs a magyar diákoknak államilag finanszírozott képzés?

Az atlétikai világbajnokságról Karácsony Gergely azt mondta, hogy azt a főváros rendezi, és nem szeretnének odáig eljutni, hogy azt le kelljen mondani, a kormány következő lépésére várnak. A ferencvárosi polgármester közölte: a stadion megépülését nem befolyásolja, hogy megtartják-e benne a vb-t.