Egy nap alatt 106-an haltak meg a Covid-19 szövődményeiben Magyarországon - a nap hírei

Infostart
2021. május 7. 22:05
A jövő héten újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások. Jóváhagyta a koronavírus elleni kínai Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását a WHO.

A pénteki adatok szerint egy nap alatt 106-an haltak meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben és újabb 1541 embernél igazolták a kórokozót. 3855 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 207 ezerre csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 789 ezren kapták el a vírust és 28 ezer 400-an haltak meg a betegségben. A legalább első oltást felvevők száma meghaladja a 4 millió 200 ezret.

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok és a szennyvízmintákban is enyhén csökkenő a tendencia, bár Budapest agglomerációjában még emelkedés látható - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján ismét azt kérte, hogy mindenki menjen el a második oltásra.

Május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte: a beavatkozásokat érvényes védettségi igazolvány vagy 48 órán belüli negatív PCR-teszteredmény birtokában lehet elvégezni.

Rendben zajlottak az érettségi vizsgák az országban. Az idén is csak az írásbeliket bonyolítják le május 23-ig - közölte a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: a részvétel szinte száz százalékos a vizsgákon. Hozzátette: az óvodák és iskolák megnyitása után alacsony a járvánnyal érintett intézmények száma.

Jóváhagyta a koronavírus ellen kifejlesztett kínai Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezérigazgatója tájékoztatóján elmondta: a 18 év feletti korosztály számára két dózis beadása ajánlott az elölt vírust tartalmazó oltóanyagból.

Lezárta a Jansen vakcinák vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség. A szervezet ismét hangsúlyozta: az oltóanyag előnyei felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait.

Az Emberi méltóságért kitüntetéssel ismerte el Karikó Katalin kutatóbiológus, az egyik koronavírus elleni vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke munkásságát az Emberi Méltóság Tanácsa. Karikó Katalin Németországban dolgozik munkacsoportjával, amellyel folytatják kísérleteiket az mRNS más típusú alkalmazásait, például rákbetegségek vagy szívelégtelenségek kezelését is kutatva.

A magyar miniszterelnök szerint ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését. Orbán Viktor az Európai Unió portói szociális csúcstalálkozóján a jelenlegi járványügyi helyzetben a legfontosabb társadalmi kérdésnek nevezte a vakcina rendelkezésre állásának biztosítását, hogy fenn lehessen tartani a szociális politikát.

A családokért felelős miniszter szerint a kormány a családok támogatásán keresztül próbálja megerősíteni az országot. Novák Katalin a portói európai uniós csúcstalálkozón az előrelépés kulcsának nevezte a családot, a munkát és az innovációt.

A jelentős kormányzati elvonások ellenére sem állnak le a budapesti fejlesztések - hangsúlyozta a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében emlékeztetett: a kabinet tavaly év végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként 30 milliárd forintot vett el a fővárostól, és bár a legtöbb település kap valamennyi kompenzációt, Budapest nem. Kitért arra is, hogy mindenképpen népszavazást tartanak a kínai egyetem felépítéséről.

A vártnál jobb eredménnyel zárta az első negyedévet az OTP-csoport, amely 93 milliárd forint feletti adózás utáni eredményt könyvelt el, és valamennyi külföldi leánybankja nyereséges volt. Bencsik László, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese kijelentette: a második fél évben gyorsan felfutó fogyasztással, csökkenő munkanélküliséggel, dinamikus gazdasági környezetre számít a csoport minden országában.

Az első negyedévben 7 százalékkal nőtt a Mol-csoport eredménye az előző év hasonló időszakához képest. A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény 664 millió dollár, csaknem 200 milliárd forint lett.

Fegyelmi eljárást indít az Európai Labdarúgó Szövetség a Szuperliga alapítói közül a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus ellen, mivel nem voltak hajlandók aláírni az úgynevezett visszaintegrálódási nyilatkozatot. Az UEFA közölte: a 12 klub közül 9-cel megállapodást kötött, amely alapján az érintettek anyagi kötelezettségeket is vállaltak, többek között arra is, hogy nem indulnak el engedély nélküli versenysorozatban.