Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Jávor Benedek: hol késik a magyar helyreállítási terv?

Infostart
2021. május 3. 14:42
Kemény kritikát kapott ellenzéki oldalról a kormány.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bő egy hete arról tájékoztatott, hogy Magyarország az egészségügy fejlesztésére szeretné fordítani a legtöbb pénzt a koronavírus-járvány utáni európai helyreállítási alapból. Egyben megerősítette, hogy Magyarország az elsők között nyújtja be tervét, amely az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki.

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője Facebook-bejegyzésében azonban azt sérelmezi, hogy bár május 3. van, bizottsági információk szerint péntekig csak 13 tagállam nyújtotta be a tervet, és Magyarország nincs közöttük. Ismeretes, főszabályként 2021. április 30-ig kellett volna a tagállamoknak benyújtaniuk nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, azzal együtt, hogy az Európai Bizottság szóvivője április közepén már jelezte: a dátum nem jogi, hanem csupán „munkaterv szerinti” határidőt takar.

„A magyar kormány esetében semmit nem tudunk, hogy mi és miért történik” – teszi hozzá az ellenzéki párt EP-képviselője, 11 pontba szedve észrevételeit és kritikáit a helyreállítási alap felhasználásának előkészítését illetően. Jávor Benedek szerint „mostanra már a kormány sem tudja, pontosan mit csinál és kérdés, hogyan fog kitalálni a saját maga által létrehozott útvesztőből”.

A magyar kormány teljes káoszba fullasztotta a Helyreállítási Alap felhasználásának előkészítését. Mostanra már a...

Közzétette: Jávor Benedek2021. május 3., hétfő