Így változik majd az üzletek nyitvatartása - a nap hírei

Infostart
2021. március 27. 21:22
Egy nap alatt 253 ember halt meg a koronavírus okozta megbetegedésben Magyarországon. Megjelent a járványügyi korlátozások enyhítéséről szóló kormányrendelet. Április közepére, végére várja a járvány harmadik hullámának mérséklődését a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa. A nap legfontosabb hírei március 27-én.

Egy nap alatt 253 ember halt meg a koronavírus okozta megbetegedésben Magyarországon. Újabb 10 ezer 167 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 211 ezret. Kórházban 11 ezer 779 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta elhunytak száma 19 ezer 752-re emelkedett.

Megjelent a járványügyi korlátozások enyhítéséről szóló kormányrendelet. A szabályozás várhatóan a húsvét utáni héten lép életbe, amikor a magyarországi beoltottak száma eléri a 2 és félmilliót. A rendelkezés alapján a kijárási tilalom időszaka este 10 órától reggel 5-ig tart majd. Valamennyi üzlet és szolgáltatás kinyithat este fél 10-ig, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárlót engedhet be. A kabinet arról is rendelkezett, hogy az óvodák, illetve az általános- és középiskolák április 19-én nyitnak ki újra.

Konkrét pénzügyi segítséget követelnek a kilátástalan helyzetbe került családoknak és a megélhetés nélkül maradt munkavállalóknak a közös listát alakított ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleménye a kormányzat felelőtlenségének nevezi, hogy a tomboló járvány idején olyan helyzetet teremtett, ami 5 és félezer orvos és egészségügyi dolgozó pályaelhagyását okozta.

Azonnali és jelentős támogatást sürget a nehéz helyzetbe került kis- és közepes vállalkozásoknak az LMP. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint azt a több száz milliárd forintot lehetne most a kisvállalkozásokra költeni, amit a kormány a multinacionális vállalatoknak adott adókedvezmény formájában.

Április közepére, végére várja a járvány harmadik hullámának mérséklődését a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa. Szlávik János az M1-en azt mondta: Európa sok országában sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása. Kiemelte: Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcinákkal sokkal több embert tud beoltani, de ez egyelőre kevés, nagyon fontos a védekezési szabályok betartása is.

Megkezdték a munkát - egyelőre tesztüzemben – a Honvédség oltóbuszai – közölte az oltási munkacsoport vezetője. György István elmondta: a buszok az egész országban feladatot látnak majd el. Meglécz Katalin, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos ezredese közölte: a járművek felszereltsége megegyezik egy oltópontéval. A buszokon naponta akár 150 főt is beolthatnak.

Regisztráció nélkül is minden 60 év feletti beoltására szólította fel a kormányt a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője közölte: a vakcinaregisztráció-ellenőrző portál szerint több ezren, köztük idősek is hiába jelentkeztek hónapokkal ezelőtt a védőoltásra, még sincsenek nyilván tartva.

A nagy érdeklődés miatt korlátozottan tudja fogadni a várandós és szoptató kismamákat a Semmelweis Egyetemen kialakított oltópont.Merkely Béla rektor utasítása alapján az oltóhelyen a regisztráltak soron kívül kaphatják meg a vakcinát. A továbbiakban csak a beutalóval és várandósgondozási kiskönyvvel érkezőket oltják be a hétvégén.

Több mint ötezer háziorvos vesz részt az oltási programban, és tíz alatt van azok száma, akik elvi okokból tagadják meg a vakcinák beadását- mondta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője. Békássy Szabolcs a Magyar Nemzetnek arról beszélt: összességében húsz alatti az oltást nem végző háziorvosok száma, de nem mindig a vakcinaellenesség áll a háttérben, hanem például infrastrukturális problémák.

A színházi világnap alkalmából jelentette be a művészeket támogató program folytatását a kultúráért felelős államtitkár. Fekete Péter közölte: a sikeresnek bizonyult Köszönjük, Magyarország! kezdeményezés második üteme is segítséget akar nyújtani a munkalehetőség és jövedelem nélkül maradt előadóművészeknek, akik immár 500 ezer forintot igényelhetnek.

A nehéz helyzetbe került színházak, művészek anyagi támogatására kérte lehetőség szerint a színházrajongó budapestieket a főpolgármester. Karácsony Gergely a színházi világnap alkalmából közzétett Facebook bejegyzésében azt írta: miközben az előadások nyújtotta művészi élmény hiánya sokak életminőségét rontotta, a művészek többsége bevétel nélkül maradt, mert nem kaptak érdemi kormányzati segítséget.