Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Hogyan tartsuk be az újranyitás után a 10 négyzetméteres szabályt?

Infostart
2021. március 26. 18:54
Kis boltok, fodrászatok, de szupermarketek esetében is gondot okozhat a létszámelőírás betartása és betartatása. Azt se feledjük, hogy ami a most zárva tartó boltoknak könnyítés, az a jelenleg nyitva tartóknak szigorítás.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, „a boltok ügyében átalakítás lesz, 10 négyzetméterenként lehet egy ember, a kijárási korlátozás pedig este 10 órától lesz érvényes, a boltok 9-ig nyitva lehetnek. Erről döntés szombaton várható.”

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már péntek délután rendkívüli tájékoztató keretében előállt a változásokkal. Eszerint, amikor Magyarországon eléri a 2,5 milliót az első adaggal beoltottak száma (ez nem sokkal húsvét után várható), enyhítés jön. Az üzletek tekintetében azt jelentette be, amit reggel Orbán Viktor is mondott, nyitva lehetnek, 10 négyzetméterenként egy vevő lehet bent egyszerre és csak este 9-kor kell bezárniuk.

Ez a most zárva tartó boltoknak könnyebbség, de a kivételeknek – pl. élelmiszerboltok, patikák, benzinkutak – szigorítás, hiszen eddig létszámkorlát nélkül lehettek nyitva.

Vajon ez a 10 négyzetméteres megkötés kinél hogyan működik majd? Egy 10 négyzetméternél kisebb bolt például nyitva lehet? Vagy 11 négyzetméternél már két vevő lehet bent?

A fodrászatok zárva tartanak a március elején bevezetett korlátozások óta, náluk vajon miként kivitelezhető ez az előírás? Ha például valaki a kisgyerekeit vinné fodrászhoz, felügyeletet kell biztosítania nekik. Két gyerek plusz egy szülő már „lefoglal” 30 négyzetmétert. Egy kisebb fodrászhelyiségben akkor már előfordulhat, hogy nem is lehet több ügyfél bent.

A létszámkorlát betartását nem lesz egyszerű ellenőrizni. Nem is feltétlenül a hatóság részéről. Ha mondjuk egy hipermarket úgy próbálna megfelelni a rendelkezéseknek, hogy csak megfelelő számú bevásárlókocsit és -kosarat tesz ki, anélkül pedig nem enged belépni senkit, akkor mi legyen az egyszerre többen bevásárlókkal, mondjuk a családokkal? Könnyen a megengedett létszám fölé mehetnek, ha csoportonként elég egy kosár, mindenkinek kötelezővé tenni pedig nem életszerű. Ha átlagolnak, mondjuk fele annyi kosár, kocsi elérhető, mint amennyien bemehetnek, akkor meg esetenként szükségtelenül várnak kint a sorukra a vevők, mert ha sok az egyedül vásárló, többen is lehetnének bent.

Egy példa. A korábban 16 ezer négyzetméteres budaörsi Tesco alapterülete 6300 négyzetméterre csökkent azáltal, hogy kisebb boltok nyíltak benne (ez a trend megfigyelhető sok helyen). Ott tehát 630 vásárló lehet bent egyszerre, hiszen a kisebb üzlethelyiségek nyilván külön számítanak, legalábbis így észszerű. Így nem is az épületbe ki- és belépésnél kell résen lennie az üzletnek, illetve ellenőriznie a hatóságnak, hanem a pénztárak vonalában. A bevásárlókocsikkal viszont azon kívül is szabadon lehet mozogni, fodrászhoz, kisállatkereskedésbe, cipőboltba bemenni, így a kosár- és kocsikeret nem megoldás.

Lehet emberi erővel is számon tartani a ki- és belépő vevőket, de egy több kijárattal rendelkező szupermarket esetében ez is nehezen járható út.

És hogy ellenőriz egy nagy üzletet a hatóság?

Lezárják a boltot és megszámolják, hányan vannak bent? Nem lenne ügyfélbarát eljárás, és az üzletnek sem tenne jót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!