Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Rendkívüli közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara

Infostart
2021. március 20. 10:31
Elnöksége és megyei szervezeteinek vezetői kéréssel fordulnak a magyar emberekhez, szakmai és politikai döntéshozókhoz, újságírókhoz, médiában szereplő véleményformálókhoz.

A járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, "a 23. órában" arra kéri pénteki közleményében a nyilvánosságot a Magyar Orvosi Kamara, hogy "fejezze be mind a hamis illúziók keltését, mind a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását".

"A nyilvánosságra kerülő vagy szakmai felületeken megvitatott, elsősorban a megbetegedések hatalmas számából következő ellátási problémákból ne politikai tőkét akarjanak kovácsolni, hanem összefogva a politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatrendszerüket a helyi és országos problémák azonnali megoldásának érdekében mozgósítsák" - olvasható a nyílt levélben.

Kérik a sajtó képviselőit is, hogy "ne legyen értelmezhetetlen szakadék a kormánykritikus és a kormánypárti vagy közszolgálati hírek között", mert a tények nem oldalfüggőek, ellenben a mindkét irányba vitt szélsőség emberéletekbe kerülhet.

A járvány elleni eredményes küzdelem feltételének látják "az együttműködést a tiszta, őszinte, a tényeket tisztelő beszéd lehetőségét".

Kérnek mindenkit, hogy a hónapok óta az emberéletek megmentésén küzdő orvosok, egészségügyi dolgozók segélykiáltásait, a valós helyzetet, mindennapi küzdelmeiket leíró beszámolóit ne keverjék össze a politikai nyilatkozatokkal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!