Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Innováció: ezt tudja az új magyar KC maszk

Infostart / InfoRádió - Virányi Zsolt
2021. február 22. 20:08
A fejlesztő Kállai Miklós az InfoRádióban elmondta, 99,98 százalékos hatékonysággal szűr, és direkt vírusokra, baktériumokra jó.

Hamarosan három kontinensen is forgalmaznak már egy magyar fejlesztésű vírusmaszkot, amely jelenleg a világon egyedülállóan a leghatékonyabb vírusszűrő, bőrbarát légzésvédelmi maszk – nyilatkozta az InfoRádiónak a KC Struktur Kft. hajó- és gépészmérnök tulajdonosa, Kállai Miklós.

"A KC vírusmaszk magyar fejlesztésű félálarc, cserélhető vírusbetéttel. A maszk többször felhasználható, a filtert kell benne tehát cserélni, az eszköz így 24 órás védelmet nyújt. A maszk fertőtleníthető, 125 fokig hőálló, alkohollal, fertőtlenítő szerekkel is tisztítható" – árulta el.

A jelenleg kapható légzésvédelmi eszközökhöz hasonlóan átesett tesztelésen, nátrium-klorid ionok porlasztásával, dolomitporral, parafinolaj porlasztásával "vizsgáztatták", ám

a többi eszközt vírusokra nem tesztelték, ezt a magyar maszkot viszont már igen,

ebben egyedülálló, vírusokra és baktériumokra is vizsgálták, és 99,98 százalékban bizonyult hatékonynak a KC maszk szűrője.

A fejlesztést márciusban kezdték tavaly, elsősorban a cég a saját munkatársai és az ő barátaik voltak a "tesztalanyok", és később, amikor használhatónak bizonyult, augusztusra már gyártás közeli prototípusokig is eljutottak. Novemberre került piacra.

Külön kiemelte, hogy ez a maszk a mutációk ellen is megfelelő védelem lehet, a mutációktól ugyanis a vírus ugyanúgy vírus marad, az ellene való sikeres maszkos védekezést nem befolyásolja.

A maszk célcsoportja:

  • a legveszélyeztetettebbek
  • a tömegközlekedést használók
  • egészségügyi dolgozók.

Azokra a hírekre reagálva, melyek szerint akár dupla maszk is kellhet a sikeres védekezéshez, azt mondta, e maszk esetében ez felesleges.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
KC - új magyar maszk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást