Sokan a szabályozás következetlenségét nem értik – fogalmazott Gerendai Károly, aki szerint a vendéglátósoknál az elkeseredés alapvetően két okból fakad. Egyrészt, hogy a többségében mikro- és családi vállalkozások mára valóban felélték az amúgy sem tetemes tartalékukat.
A rendezvényszervező emlékeztetett, természetesen a kormányzati bértámogatás fontos, azonban nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a mellé még valamiből oda kellene tenni a bérek másik felét, ami előfeltétele a hozzájárulásnak. Azzal együtt, hogy
egy vendéglátósnak nem kizárólag bérköltségei vannak.
Vagyis egy vállalkozás szempontjából teljesen mindegy, hogy azért megy-e csődbe, mert a többi költségét nem tudta kitermelni, bár a fele bért megkapta az alkalmazottainak, vagy azért, mert azt sem. A vége így is, úgy is az, hogy utcára kerülnek az emberek, és ugyanúgy megszűnik a vállalkozás működése – fogalmazott a szakember, megismételve, hogy mára a vendéglátósoknak elfogyott minden pénze, reménye és lehetősége, miközben nem látszik az alagút vége.
Gerendai Károly szerint amellett, hogy késnek a megígért támogatások,
hitelt sem igazán adnak a pénzintézetek,
amiben szintén a szabályozónak, az államnak kellene beavatkoznia, valamilyen viszont garanciát vállalva a szektor finanszírozására. Különben nem lesz hajlandóság kockázatos hiteleket kihelyezni.
A legzavaróbb, hogy a rendszerben nem látszik az alagút vége – összegezte az étteremtulajdonos –, ami meg látszik, abban következetlenségek és nehezen érthető dolgok vannak.
Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!