Nyitókép: Kovács Attila

Szlávik János: elég lehet a lakosság felét beoltani

Infostart / InfoRádió
2020. november 20. 10:05
Ha csak 70-80 százalékos hatékonyságú oltásunk lenne, a lakosság 80-90 százalékát kellene, így viszont más a helyzet az infektológus szerint.

A magyar szakemberek is megnézik az Oroszországból érkezett koronavírus elleni oltóanyag összetételét és dokumentációját – mondta az M1-nek adott interjújában Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház országos hematológiai és infektológiai intézet osztályvezető főorvosa.

Egyelőre ezek a vakcinák valamennyi jelenleg ismert koronavírus variáns ellen hatékonynak tűnnek – tette hozzá a főorvos, hangsúlyozva: még nem tudni, melyik vakcina lesz a legjobb, ezért fordulhat elő, hogy az országok több féle hatásmechanizmusút foglalnak le.

Kiemelten fontos szerinte a koronavírus elleni vakcina hatékonysága, mert egy több mint 90 százalékban hatékony oltásnál elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani ahhoz, hogy nagyobb járvány ne alakuljon ki - tette hozzá. Ugyanakkor azon, hogy a lakosságnak csak a fele akarja beoltatni magát, javítandó arány.

Szlávik János azt mondta: 70-80 százalékos hatékonyság mellett a lakosság 80-90 százalékának kell beoltatnia magát ehhez.

Jelenleg 8-10 vakcina van abban a fázisban, amikor már több tízezer embernek beadható. Ezeknek a hatékonysága jó, nagyobb védelmet adnak, mintha valaki átesne a betegségen, és van olyan oltóanyag, amelyik az időseknél is ugyanolyan hatékony, mint a fiataloknál - tudatta.

Hozzátette: fontos, hogy a vakcina valamennyi mutálódott vírus ellen hatékony legyen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlávik János az M1-en
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást