Nyitókép: Pexels.com

Időt kérnek az egészségügyi szakmai képviseletek a minisztériumtól

Infostart
2020. november 19. 08:23
Az érdekvédők szerint a mostani helyzetben a dolgozók nem tudnak tájékozott és higgadt döntést hozni.

Az új szolgálati jogviszonyról szóló szabályozás életbeléptetésének elhalasztását kérték szerdán az egészségügyi szakmai képviseletek az emberi erőforrás tárcánál tartott érdekegyeztető megbeszélésen. Az egyeztetésen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Latorczai Csaba közigazgatási államtitkár képviselte a kormányt – írja a Népszava.

A legtöbb kifogás a kirendelési szabályokat, a másod- és mellékállások engedélyezését, valamint a képviseleti jogok korlátozását érinti. A jogalkotó elképzelése szerint a következő hat hétben kellene minden egészségügyi dolgozónak döntenie arról, hogy vállalja-e az új feltételeket vagy elhagyja az ágazatot.

Az érdekvédők azért is kérték a halasztást, mert

a jelenlegi járványhelyzetet alkalmatlannak tartják arra, hogy a dolgozók tájékozott és higgadt döntést hozzanak.

Az új munkaszerződésekkel kapcsolatos nyilatkozatokat kiosztani is nehéz, mert a gazdasági-műszaki területről is sokan betegek, karanténban vannak, a dolgozók egy részét pedig máshová vezényelték.

A több órás megbeszélés végén a kormány képviselői azt kérték, a szakmai képviseletek írják le a javaslataikat, és megígérték azt is, hogy egyeztetnek még.