Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Százmilliós bírságba került Karácsony Gergely egyik első döntése

Infostart
2020. november 10. 13:29
Egy főpolgármesteri határozat miatt eredménytelennek mondták ki az amúgy érvényes tömegközlekedési reklámtendert.

A Fővárosi Törvényszék és a Kúria is elutasította a BKV és a BKK kérelmét, hogy függesszék fel a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben 115 millió forintra bírságolta meg a két fővárosi céget – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Közbeszerzési Hatóság. A büntetést januárban szabták ki azért, mert a felügyelet szabálytalanságokat észlelt a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért kiírt eljárás, a reklámtender 2019. novemberi lezárásakor.

A közbeszerzésben közös ajánlatkérőként szereplő vállalatok végül május 20-án átutalták a bírságot, de ezzel párhuzamosan Karácsony Gergely felszólítására pert is indítottak.

Karácsony Gergely egyik első lépése volt Budapest vezetőjeként, hogy megtiltotta a fővárosi cégeknek az egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására vonatkozó megállapodások aláírását. A BKV négy plusz további négy évre szervezte volna ki a reklámhelyek értékesítését, de így a beérkező érvényes ajánlat ellenére eredménytelennek nyilvánította a közbeszerzést.

A JCDecaux Hungary Zrt. havi 142 millió forintot, vagyis évente több mint 1,7 milliárd forintot ajánlott a reklámfelületek hasznosítási jogáért a 2019. augusztus 9-i ajánlattételi határidőig, míg a főpolgármesteri tilalmat csak 2019. november 5-én fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Új közbeszerzést azóta sem írtak ki.