Nyitókép: YouTube

Olyan gyalogsági páncélosaink lehetnek, mint még senkinek

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2020. szeptember 8. 08:12
A német(-magyar-cseh) Hiúzt az Egyesült Államok hadserege is kinézte magának a most elérhető legmodernebb járműből.

A német-magyar-cseh hadipari együttműködés egyik kiváló példája a Hiúz fantázianevű gyalogsági harcjármű gyártása mindhárom ország részére - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa, Csiki Varga Tamás.

"A német hadiipar leginkább világszínvonalú, csúcstechnikai eleme ez, olyannyira, hogy a fejlesztést követően 2016-ban volt még csak a bemutatója magának az eszköznek. Azóta több verzióban is bemutatták, legutóbb idén, és még akár az Egyesült Államok állományába is kerülhet belőle, valamint tárgyalnak Ausztráliával és Csehországgal is" - ecsetelte Csiki Varga Tamás.

Magyarország ráadásul nem csak venne ilyen Hiúzokat, hanem adott esetben gyártaná is őket.

Mind a tervezésben, mind a kivitelezésben figyelembe vették a legújabb hadi tapasztalatokat, így például a 6-8 fő szállítására is alkalmas eszköz sokkal nagyobb felületen védett páncélosan, emellett megfelelő tűzereje és mozgékonysága is megvan.

A német-magyar fejlesztési vonal egyébként egyre erősebb a beszerzések kapcsán, de ez osztrák és cseh irányba is bővül, az együttműködés pedig egyre mélyebb és integráltabb - mondta Csiki Varga Tamás. A három ország egyre mélyebben működik együtt – a Leopárd II-es harckocsi terén is például, hiszen ha mindhárom haderő rendszeresíti majd, akkor a közös működtetés, logisztika komoly további, költséghatékonysági előnyt is jelenthet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Hiúz gyalogsági harcjárműről - Csiki Varga Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást