Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kiderült, mennyien kérték a tanórák alóli felmentést jövőre

Infostart
2020. július 29. 18:15
A diákok iskolalátogatás alóli felmentése bármikor kérhető, de már nem az igazgatók döntenek. Akik már korábban felmentést kaptak a tanórák látogatása alól, azokat szeptember elsejéig megkeresi az Oktatási Hivatal, hogy felülvizsgálja a jogviszonyukat.

Június 15-ig nyújthatták be az egyéni munkarend iránti kérelmeiket azok, akik a tankötelezettségüket nem iskolába járással, hanem otthoni tanulással szeretnék teljesíteni a 2020/21-es tanévben.

Ismert, az egyéni tanrend a korábbi magántanulói státust váltotta, miután tavaly átalakították a szabályozást. Míg korábban az iskolaigazgatók saját hatáskörben dönthettek arról, kinek és miért engedélyezik az otthoni tanulást, most már kizárólag az Oktatási Hivatal (OH) adhat felmentést az iskolába járás alól – emlékeztetet a Magyar Nemzet.

A köznevelési törvény eme módosítása nagy visszhangot váltott ki, a tanári érdekképviseletek úgy vélték, hogy

a lépés korlátozza a szülők jogait,

ellehetetlenítve azokat a családokat, akik menekítenék gyerekeiket az állami iskolarendszerből. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ugyanakkor szó sincs az otthoni és alternatív tanulási lehetőségek szűkítéséről,

a cél inkább az egységes szabályozás.

Az intézményvezetők ugyanis rendkívül eltérő joggyakorlatot követtek, és sokszor magántanulóvá minősítéssel igyekeztek megszabadulni a kezelhetetlen, agresszív, az osztály közös munkáját ellehetetlenítő gyerekektől – teszi hozzá a napilap.

A tanórák alóli felmentést egyébként eddig sem kérték túl sokan: az általános és középiskolákban tanuló 1,2 millió diák közül csupán 7-8 ezren. Az Emmi a lapot úgy tájékoztatta, hogy

a következő tanévre a megadott határidőig 4078 kérelem érkezett az OH-hoz.

Ezek közül 2770 kérelmet elfogadtak, 967 esetben még zajlik a feldolgozás, 341 igénylést pedig elutasítottak. A tárca felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a júniusi határidő nem jogvesztő, vagyis ha valakinek megváltoznak a körülményei, például elnyer egy külföldi ösztöndíjat, akkor

bármikor kérheti az egyéni munkarendet.

Azoknak a diákoknak nincs tennivalójuk, akik korábban, még a régi rendszer szerint engedélyt kaptak a tankötelezettség iskolán kívüli teljesítésére, szeptember elsejéig azonban minden érintettet felkeres az OH, hogy felülvizsgálja a jogviszonyukat.

Továbbra sem kell iskolába járniuk az élsportoló, a ­kiemelkedően tehetséges művész, a tartósan beteg vagy időszakosan külföldre költözött tanulóknak, illetve mindazoknak, akiknek az adottsága, sajátos helyzete valóban indokolja a felmentést, és ez a fejlődés, a tanulmányok eredményes folytatása és befejezése szempontjából egyaránt előnyös.