Nyitókép: Pixabay

Féloptimista a magyar turizmus

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2020. június 15. 18:40
Budapesten pünkösdkor is nulla volt a szállodák kihasználtsága, de július-augusztusra akár a tavalyi év 70-80 százalékos foglalási számait is hozhatja a szektor országosan – mondta az InfoRádiónak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Vegyes tapasztalatokról lehet beszámolni - kezdte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A pünkösdi hétvégén is voltak vidéki szállodák, amelyek már egészen jó, 50-60 százalékos foglaltsággal működtek, egy-két balatoni ház még ennél kicsit jobban teljesített, de sok hotel csak 15-20 százalékos foglaltsággal bírt. Flesch Tamás kiemelte: Budapesten viszont nulla volt a foglaltság május utolsó hétvégéjén.

"A foglalásokon az látszik, hogy július-augusztusra már elindulnak.

Akik mernek utazni, azokat nagyjából nem igazán zavarja a kialakult helyzet. Sőt, inkább azt mondják, hogy jó lenne, ha már a személyzetnek se kellene maszkot hordania és nem lenne a védőtávolság" - mondta Flesch Tamás.

Szavai szerint úgy tűnik, hogy az emberek - aki utazik - viszonylag hamar elfelejtik, hogy mi történt. Aki meg nem utazik, az meg valószínűleg egy jó darabig még nem fog utazni, mert úgy gondolkodik, hogy egyelőre nem meri ezt megtenni - tette hozzá az elnök.

Egészen biztosak benne, hogy az idei év a belföldi turizmusról tud csak szólni. "Ami egyébként nagyon jó, és a SZÉP-kártyának a jótékony hatása is biztosan segít majd a belföldi szállodáknak. Azt gondoljuk, hogy

a nyáron egészen elfogadható foglaltság lesz, reményeink szerint a tavalyi évinek 75-80 százalékát is fogja majd hozni,

ami ahhoz képest, hogy egy-két hónappal ezelőtt hogyan állt a szállodaipar, elfogadható számnak tűnik" - jelentette ki Flesch Tamás.

Az elnök szerint korai még arról beszélni, milyen hatása lesz a járványnak a szektor munkaerőpiacán. Úgy fogalmazott, hogy

rövid távon lehet találni alkalmazottakat, közép-hosszú távon nem tudják, hogyan alakul.

Vannak olyanok, akik elmentek más szektorokba, és nem tudni, hogy vissza fognak-e térni a turizmusba. Vannak, akik már elindultak Ausztriába, ahol korábban is dolgoztak.

"Ettől függetlenül bizakodóak vagyunk, hogy ahogy folyamatosan nyílnak a szállodák és vendéglátóipari egységek, lesz megfelelő mennyiségű és képzett munkaerő" - mondta Flesch Tamás.

Úgy fogalmazott, azt még nem lehet látni, hogy pontosan mi fog történni, de féloptimista az ágazat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Flesch Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást