Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Átfogó reformot sürget az orvosi kamara a járvány után

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2020. május 20. 06:00
A Magyar Orvosi Kamara szerint összehangolt lépésekre és a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra van szükség az egészségügyi ellátórendszer átfogó reformjához. Kincses Gyula elnök az InfoRádiónak azt mondta: ehhez rendezni kell az ágazat dolgozóinak bérét, ki kell vezetni a hálapénzt, valamint biztosítani kell a szervezeti átláthatóságot is.

Az egészségügy átalakításáról tárgyalt a múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Orvosi Kamara elnökével. Kincses Gyula az InfoRádiót tájékoztatva közölte, az egyeztetésen arról volt szó, hogy hogyan lehet olyan egészségügyi rendszert kialakítani a koronavírus-járvány okozta válság után, amely egy korszerű szerkezetben, igazságos, minőségi ellátást biztosítva tud költséghatékonyan működni, és reagálni az új helyzetekre.

Az orvosi kamara szerint a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó egészségügyre lesz szükség a válság után.

„Azaz egy jobban szervezett, tisztázott feladatú, tisztázott betegutakra épülő egészségügy kell – fogalmazott a szakember. – Amelyben elsődlegesen

a lakosságközeli, megerősített, más típusú járóbetegközpontok adják az ellátás zömét,

ugyanakkor a kórházrendszerben meg kell erősödnie a regionális centrumoknak, a speciális ellátási igényeket biztosító különleges ellátásokkal.”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint azonban az egészségügy megújításához rendezni kell az ágazatban dolgozók bérét is. Bértáblájukban a Magyarországon tartáshoz szükséges szintet az osztrák bérek 50 százalékában határozták meg – tette hozzá.

A bérrendezés ugyanakkor nem oldja meg az ágazat minden problémáját, emelte ki a szakember, aki szerint egyszerre kell a bérkérdést rendezni, párhuzamosan a hálapénzkivezetéssel. „Szükség van transzparens, átlátható szakmai szabályokra, egy korszerűbb, fenntarthatóbb szerkezetre” – fogalmazott.

Kincses Gyula szerint

a hálapénzrendszer konzerválja az ellátórendszer rossz működését, belső feudális viszonyait és szembemegy minden korszerűsítő szakmapolitikai szándékkal.

Ezért a korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügyért – a bérrendezés és az átláthatóbb szabályok mellett – be kell tiltani a paraszolvenciát – ismételte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A MOK az egészségügy átalakításáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást