Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kiderült, hogyan hat a Balaton vizére a koronavírus

Infostart
2020. május 19. 14:05
A tóban nem kell félni a fertőzéstől, de a zsúfolt helyeket érdemes elkerülni, és nem érdemes most sok vendéget hívni a kerti medencébe sem.

Végre nyitnak a strandok, hamarosan a Balatonon is kezdődhet a szezon, és a Likebalaton.hu arra kereste a választ, hogy elkaphatjuk-e a koronavírust a Balaton vizében vagy a nyaraló medencéjében.

Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa - aki éppen azon dolgozik, hogy a járványokért felelős kórokozókat feltérképezze és előre jelezze -, kijelentette:

nem kaphatjuk el, mert a vízben egészen egyszerűen nem él meg a vírus.

Ennél a koronavírus-csoportnál kifejezetten a cseppfertőzéssel való terjedés jellemző. Feltétele, hogy nyálkahártyára, lehetőleg orrnyálkahártyára kerüljön a fertőzőképes vírus. A koronavírus túlélési képessége viszont a gazdán kívül minimális. Hosszabb távon nem marad fertőző a számára idegen közegben, mint például a vízben. A tudományos szakirodalomban sem találtak leírást a vízzel való terjedésről, tehát nem kell arra számítanunk, hogy a természetes vizekben, például a Balatonban jelen lenne, akár most, akár később, amikor már lecseng ez az időszak.

A medencékben sem lehet gond, mert a klórozott víz kifejezetten pusztítja a koronavírust. Fehérjeburokkal rendelkezik, emiatt vagyunk képesek a szappanos kézmosással megelőzni terjedését, és ezért nem lesz életképes, ha klóros vízbe kerül a vírus. Ha jól kezelik klórral például a magánházak medencéit, akkor ott sem fordulhat elő koronavírus-fertőzésveszély.

Az emberek egyidejű, tömeges jelenléte a legfőbb rizikófaktor. Ha a családi medencében megfordulnak a szomszédok, és még további más ismerősök is, akkor fennállhat a fertőzésveszély. De nem a víz, hanem a nagyobb számú, egy légtérben lévő, egymáshoz közel lévő emberek jelentik a veszélyt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!