Nyitókép: Pixabay.com

Még egy ok az otthonmaradásra: jönnek a kullancsok!

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2020. május 10. 13:06
A házi kedvencek bizonyos testrészeit éles szemmel kell nézni most – különösen a kutyákéit.

Kullancsmentes kedvencek néven társadalmi érzékenyítő kampány indul májusban, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a háziállatokat is komolyan veszélyeztetik a kullancsok által terjesztett betegségek – hangsúlyozta Paulina Anna klinikus állatorvos, a Magyar Bőrgyógyász Állatorvosok Egyesületének elnökségi tagja.

"Minden, állatorvosi rendelőben megforduló állat, elsősorban a kutyák és a macskák vannak kitéve veszélynek. A leginkább a kutyák, mert a bennük előforduló, kullancs által terjesztett kórokozó nagyon veszélyes és elég gyakori is" – részletezte Paulina Anna.

Hogy a kutyák mely testrészét kell leginkább figyelni, illetve hogyan távolítható el a kedvencekből a kullancs, arról azt mondta, a hajlatok, a fülkagyló, a szemhéj és az orrhát érzékeny felület, de a teljes testfelület érintett, és minden nap át is kell nézni az állatot.

"Az lenne a cél, hogy addig találjuk meg a kullancsot, amíg még kicsi, nem szívta meg magát annyira vérrel" – ecsetelte. Mindenképpen speciális kullancskiszedő kanállal kell dolgozni, ilyet az állatorvosi rendelőben is lehet találni, és az állatorvos is tud segíteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kullancsveszély kutyákra-macskákra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást