Nyitókép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Operatív törzs: nemzeti oltóanyaggyár jön létre

Infostart
2020. május 8. 11:14
A közös, szabadtéri sportoláskor továbbra is be kell tartani a védőtávolságot, a játszóterek még nem nyithatnak ki - pénteki bejelentések.

3178-ra nőtt péntekre a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, ez mindössze 28 fős növekmény, a halottak száma viszont 9-cel nőtt, 392-re. 865-en felépültek, az aktív esetek száma 1921. Ezen adatok ismeretében állt kamerák elé pénteken is az operatív törzs triója, a hét utolsó hétköznapján.

Mindenekelőtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár - az oktatási akciócsoport vezetője - adott tájékoztatást az érettségizés folyamatáról.

Elmondta, már csak kis létszámú vizsgák jönnek május 21-ig, semmilyen fennakadás nem volt, ezért hangot kell adni annak, hogy minden rendben történt eddig. Szerinte az ellenzék hiszterizálta a várható körülményeket, miközben a járvány lecsendesedett, a kollégák nem bojkottáltak, a diákok nem mondták le a vizsgázást, a védőeszközök pedig rendelkezésre álltak.

"Örülök annak, hogy

nem engedtünk a szirénhangoknak,

jó döntést hoztunk" - nyomatékosította, majd köszönetet mondott az érettségizőknek, a felkészítő tanároknak és az intézményvezetőknek is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a számok ismertetését követően bejelentette, hamarosan eléri a százezret a mintavételek száma, és immár negyedik napja csökkenőben van az új, igazolt fertőzöttek száma.

Bejelentette továbbá, hogy együttműködési megállapodást kötött az Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem a

nemzeti oltóanyaggyár

létrehozatala ügyében, ennek lesz köszönhető majd a nemzeti függetlenség az oltóanyag beszerzése tekintetében; ezt a problémát egyébként, mint hangsúlyozta, a kormány már 2018-ban felismerte.

Előrelépésként bejelentette,

a gyógyszertárakban elérhetővé vált az FFP-1-2-3 szájmaszk,

aki szeretne, vehet ilyet.

A hétvégével kapcsolatban jelezte, bár 28 fok lesz vasárnap a meteorológusok szerint, de ez ne csábítson senkit strandolásra.

A vendéglátásról külön szólt: a meleg vizes létesítményeket úgy kell újranyitni, hogy a Legionella-baktérium ne kerülhessen a levegőbe. Erről részletesebben ITT írtunk. A meleg, langyos vízzel terjedő baktérium elkerülése végett át kell öblíteni a rendszereket, magas hőmérsékleten, amennyiben sokáig nem volt használatban egy tartály, akkor le kell engedni az egész vizet, majd hősokkot kell alkalmazni, többszöri meleg- és hideg vizes öblítéssel.

Csoportos rendezvények - mint aláhúzta - továbbra sem tarthatók.

A kerthelyiségekben gyakran, naponta többször kell takarítani, papírtörlőket és fertőtlenítőket kell kihelyezni, a távolságtartás szabályait pedig mindenki tartsa be - kérte.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője a tájékoztatón elmondta, négyheti készletet kapnak az idősotthonok egyéni védőfelszerelésekből, de mindenki más is kap az eszközökből. Közben viszont át kell térni a "felelős eszközgazdálkodásra", amit a kórházparancsnokok és intézményparancsnokok ellenőriznek.

A határokról elmondta: a munkatársak gyorsan és szakszerűen dolgoznak, Nagylaknál, Röszkénél és Csanádpalotánál van várakozás, nagyon

nagy a nyomás az osztrák határon,

naponta 13 ezer ember beléptetését kell elvégezni, de senkinél sem merül fel, hogy koronavírusos.

Összesen eddig 1580 személy szegte meg a hatósági házi karantén szabályait, a kijárási korlátozások megszegőivel szemben 100 feljelentéssel kellett élni.

Kérdések

- Mikor dől el, hogy augusztus 15. után megtarthatók-e az 500 fő fölötti rendezvények is?

- Minden enyhítéskor figyelni kell azok hatását, ezt a munkát végezzük most is nap mint nap, az eredmény függvényében tudunk további javaslatot tenni. Várhatóan augusztusban, ha még fennáll a helyzet, ugyanígy fogjuk majd a javaslatunkat megtenni.

- Hogyan zajlik az elektronikus karantén-ellenőrzés?

- Mindenki esetében lehet ezt a rendszert alkalmazni, de csak az érintett személy háromszori beleegyezésével. Két előnye van a rendszernek: az ellenőrzési feladatok csökkennek, így több erő jut a közutakra.

- Mi alapján született döntés arról, hogy ki kap PCR-szűrést egészségügyi beavatkozás előtt?

- A szakmai kollégiumok döntöttek erről a minisztérium kérésére.

- Mi alapján lehet majd kimondani, hogy a járvány véget ért?

- A járványgörbét kell figyelni. Egyik alapvető mutató az új fertőződések száma. Azonban a fokozatos felszabadítások szoros kontrollját minden nap elvégezzük, hogy van-e további hatása a lazításoknak. Egy-egy módosítás eredményét általában két hét múlva érzékeljük, mert ennyi a lappangás.

- Mennyi fertőzött van a Pesti úti otthonban, mik a fejlemények?

- 303 pozitív gondozott van, a pozitív ápolók száma 26 fő, 41-en hunytak el, jelenleg 60 gyógyultat tartunk nyilván.

- Mire érdemes a hétvégén odafigyelni a szabad téri tevékenységek során?

- Nincs túl sok újdonság, be kell tartani a távolságtartást, az egy háztartásban élők közösen bárhová mehetnek, viszont ismeretlen státuszúakkal csak távolságtartással lehet találkozni,

a távolságtartást a sportoláskor is be kell tartani.

- A megnőtt laborvizsgálatok száma azért van-e, mert belevesznek más vizsgálatokat?

- Nem.

- Szabad játszótérre menni a gyerekes családoknak Budapesten és Pest megyében is?

- Mivel a gyermekek egészségmegőrzése érdekében is fontos a mozgás, elhagyhatják a lakást így a családok, de a játszótereken nem tarthatók be a védelmi szabályok, ezért az önkormányzatok általában zárva tartják a játszótereket.

- Miért indult meredeken felfelé a gyógyultak száma május 4-én?

- Ez a járvány dinamikájából adódik. A fertőzöttek már nem sokasodnak, a gyógyultak viszont igen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!