Áder János: nemzeti összefogásra van szükség - a nap hírei

Infostart
2020. május 2. 21:55
A köztársasági elnök szerint a rendszerváltás utáni berendezkedés kiállta az idők próbáját. A kormánypártok politikájával indokolta távolmaradását a parlament ünnepi ülésétől két baloldali ellenzéki tömörülés. Magyarországon 335-re nőtt, világszerte megközelítette a 240 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma. A nap legfontosabb hírei május 2-án.

Az emberi szabadság nem körülmény, hanem feladat - idézte Varga Béla, az utolsó szabadon választott nemzetgyűlés elnökének szavait az országgyűlés ünnepi ülésén az államfő. Áder János azt mondta: 30 éve Magyarország lezárt egy korszakot, amely után létrejöttek a népszuverenitás intézményei. Köszönetet mondott Göncz Árpádnak, Antall Józsefnek, Szabad Györgynek, akik az 1990-ben szabadon választott Országgyűlés idején az első közjogi méltóságok voltak. Kiemelte: Magyarország független, demokratikus jogállam, a 30 évvel ezelőtti berendezkedés tehát kiállta az idők próbáját.

A kormánypártok politikájával indokolta távolmaradását a parlament ünnepi ülésétől két baloldali ellenzéki tömörülés. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott: a most hatalmon lévők ellopták a rendszerváltozás lényegét, véget vetettek a nyugatos polgári demokráciának, az emberi méltóság tiszteletének, a demokratikus jogállamnak, a szociális felelősségnek. Hiller István, a parlament szocialista alelnöke kijelentette: Magyarországon ma nincs igazi köztársaság. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke Facebook-posztjában azt írta: a köztársaság kilenc évvel ezelőtt váratlanul eltűnt az ország nevéből; a következő években pedig fokozatosan kezdett eltűnni a hétköznapokból is.

Újabb 12, többségében idős beteg hunyt el a koronavírus fertőzés következtében, ezzel 335-re nőtt a halálos áldozatok száma. A kórokozót már 2 942 embernél mutatták ki, ugyanakkor 625-en meggyógyultak. 1.008-an vannak kórházban és 11 ezren hatósági házi karanténban.

Több, a koronavírus elleni terápiában ígéretes szer tesztelése kezdődött meg Magyarországon - mondta el az operatív törzs tájékozatóján a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója.Vályi-Nagy István közölte: az intézményben tudományos konzorcium alakult, amely vizsgálja a betegségen már átesett emberek vérplazmájának felhasználását. Megerősítette: a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást, és a hosszan eltárolható vérplazmák akár egy második járványhullámra is indulókészletet biztosíthatnak.

Indokoltnak nevezte az egészségügyi intézmények újranyitását a Jobbik szakpolitikusa. Lukács László György azonban kellő óvatosságot, a koronavírus-járvány elleni védekezés eszközeinek biztosítását kérte. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a betegeket és az egészségügyi dolgozókat is meg kell védeni a járványtól.

Számos azonnali adóintézkedés segíti a koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot – jelentette ki az adóügyekért felelős államtitkár. Izer Norbert megismételte: egymillió munkavállalót érinthet a SZÉP-kártyát érintő kedvezmény, amely megduplázza az elkölthető keretösszeget és a felére csökkenti a kártyára utalt összeg utáni adóterhet. Hozzátette: a vendégeknek december végéig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót.

Világszerte megközelítette a 240 ezret a koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak a száma. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint 187 országban már 3 millió 369 ezer embernél igazolták a kórokozót. A fertőzöttek harmadát, 1 millió 107 ezret az Egyesült Államokban regisztrálták, és ott haltak meg a legtöbben, 65 ezren. Európában a legtöbb elhunyt, 28 ezer, Olaszországban van, de Nagy-Britanniában is meghaladta a számuk a 27 ezret, Spanyolországban a 25 ezret, Franciaországban pedig a 24 ezret.

Franciaországban kezdeményezi a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását július 24-ig. Az egészségügyi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a május 23-án lejáró óvintézkedések hirtelen megszüntetésével a fertőzés új erőre kaphat.

Pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje Franciaországban. A járványügyi szakemberek tucatnyi olyan házi kedvencet vizsgáltak, amelyek gazdái fertőzöttek, és közülük egyetlen állatnál mutatták ki a kórokozót. A francia kutatók arra emlékeztettek, hogy Hongkongban, Belgiumban és New Yorkban is találtak már vírushordozó macskákat, de arra nincs bizonyíték, hogy a koronavírussal fertőzött kisállatok embert fertőztek volna meg.