Nyitókép: Pixabay

Hat gyártó összefogásával lesz elég fertőtlenítőszer Magyarországon

Infostart
2020. április 17. 11:54
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinálásával hat magyar gyártó működik együtt a fertőtlenítőgyártásban, így a következő hónapokra biztosított a belföldi ellátás - jelentette be pénteki online sajtótájékoztatóján a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László üdvözölte, hogy bőr, felület és eszköz-fertőtlenítőszerek előállítási folyamatát sikerült belföldi gyártással lefedni, beleértve az alapanyagokat és a csomagoló eszközöket is. Hozzátette, hogy hasonló összefogással más létfontosságú termékek gyártása is teljes egészében megvalósítható Magyarországon.

Azt mondta, a fertőtlenítőgyártás a kórházak, egészségügyi intézmények, rendvédelmi szervek, közművek és más szolgáltatók mellett

a lakossági szükségletet is kielégítheti.

Az együttműködésben

  • a Mol-Lub Kft.,
  • a Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt.,
  • a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.,
  • a Hungrana Kft.,
  • a PannoniaBio Zrt.,
  • valamint az Opus Global Nyrt.-hez tartozó Kall Ingredients Kft. és Viresol Kft. vesz részt.

A sajtótájékoztatón az együttműködésben részt vevő cégek képviselői is nyilatkoztak. A vállalatvezetők üdvözölték, hogy a kormány az eljárások egyszerűsítésével megkönnyítette a nélkülözhetetlen termékek gyártását, és hozzátették, hogy a veszélyhelyzet a piaci szereplőket is nagyobb tehervállalásra ösztönzi.

Megemlítették, hogy a gyártási átállást jelentősen felgyorsította az állami segítség és a kézfertőtlenítő engedélyeztetése, ami a szokásos fél év helyett 3 nap alatt lezárult. Máshol az alapanyagból szállítanak jóval kevesebbet külföldre, felpörgetik a termelést, vagy épp új üzemcsarnokot építenek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!