Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Koronavírus-tesztek: belehúztak a magánrendelők

Infostart
2020. április 14. 08:40
Egyre több hazai magánszolgáltató lép be a koronavírus-tesztek piacára, néhány hét alatt is több ezer vizsgálatot végeztek már, sokszor borsos áron. Nem minden gyorsteszt van rendben.

Van olyan cég, amely a vírus jelenlétét, de többségük a szervezet által előállított ellenanyagot mutatja ki tesztjével – írja a Népszava.

Előbbi a PCR alapú módszer – ezt alkalmazzák a hazai hatóságok is –, amellyel a vírus genetikai anyagát keresik. Jelenleg ez a legmegbízhatóbb eljárás a fertőzöttség igazolására. A vizsgálatok másik nagy csoportja – ezeket emlegetik gyorstesztként – a vírus ellen termelt antitesteket mutatja ki. Az antitesteket az immunrendszer termeli azután, hogy a vírus a szervezetbe került. Elsőként az IgM típusú antitest válik kimutathatóvá a fertőzés követő 5. és 8. nap között. A 14. és 21. napok között jelennek meg az IgG típusú – a szervezetben hosszabb ideig megmaradó – antitestek. Ha már csak ez utóbbi mutatható ki, akkor az azt jelenti: nagy valószínűséggel lezajlott a fertőzés, és a szervezet védett a vírus ellen.

Van olyan egészségügyi intézmény továbbá, amely nemcsak a vérben lévő ellenanyag kimutatására, de annak számszerűsítésére is alkalmas vizsgálati módszert kínál, amely révén megállapítható, hogy valaki védette-e az új koronavírus-fertőzéssel szemben, vagy fogékony rá.

Az árak PCR-vizsgálat esetén a plusz vizsgálattípusoktól függően 28 000 és 55 000 forint között mozognak.

Ujjbegyvér/vénás vér gyorstesztes vizsgálata esetén, attól függően, hogy a laborban vagy a páciensnél történik a mintavétel és a vizsgálat, 10 000 és 36 500 forint között mozognak, de további vizsgálatokkal együtt komplett csomagot 150 000 ezer forintért is kínálnak.

Bár a magánlaborok több ezer vizsgálatot végeztek, ezek önmagukban nem növelik a hivatalos koronavírus-oldalon feltüntetett tesztszámot. Pozitív laboreredmény esetén viszont a cégek az eredeti mintát elküldik a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy a hatóság is elvégezze a saját vizsgálatát rajta, és ezek az adatok már bekerülnek a honlapon is látható hivatalos nyilvántartásba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!