Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy István bejelentése: hitel- és járuléksegítség jön a gazdáknak

Infostart
2020. április 14. 11:02
Agrárügyi bejelentésekkel kezdődött az operatív törzs keddi tájékoztatója: többek között a borászatokat, pálinkafőzőket és a kisüzemi sörfőzdéket is segítik.

1512 regisztrált fertőzött, 122 elhunyt és ugyanennyi gyógyult a kedd reggeli koronavírus-mérlegen Magyarországon, ennek ismeretében állt újra a sajtó rendelkezésére az operatív törzs, amely húsvétvasárnap és -hétfőn nem tartott tájékoztatót.

Elsőként Nagy István agrárminiszter adott tájékoztatót a mezőgazdaságot érintő lépésekről, feldolgozva a szakma javaslatait is.

Cél, hogy az értékesítési lehetőségek és a munkaerő biztosítása, ezért

az élelmiszerboltláncokat levélben kérte az import helyett a magyar áru terjesztésére,

megnyitva a terjesztés módjait az őstermelők előtt. Megindították a munkaszüret.hu portált a lehetőségek kiterjesztése érdekében.

"Az agráriumban az idénymunkaerő hiánya komoly gondokat tud okozni" - érvelt a tárcavezető.

További döntések:

  • szabad felhasználású, 3 éves futamidejű Agrár Széchenyi Hitel, 100 millió forint helyett 200 millió forintos összegig, a hitelek kamata nulla forint, kezelése is ingyenes
  • a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál és a kisüzemi sörfőzdéknél a munkáltatók mentesülnek a munkavállalói járulékok fizetése alól, csak az eü-járulékot kell kifizetni 7710 forint értékhatárig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!