Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Friss adatok a kórházi adósságról - mit okoz a járvány?

Infostart
2020. március 31. 15:57
A kórházak tavalyról áthozott lejárt adósságállománya már csökkent, de kérdéses, hogy a járvány miatt mi lesz a 2020-ra tervezett strukturális átalakításokkal és a kormány által elrendelt adósságstoppal.

Ugyan a kormány február végén a Napi.hu értesülései szerint kifizette a kórházak felé a tavaly év végén 100 millió forintnál alacsonyabb lejárt követelésállománnyal rendelkező cégeket, még így is nő a kórházak adósságállománya. A járvány miatt pedig aligha tartható a kabinet azon elvárása, hogy idén egyáltalán ne is emelkedjék a kórházi adósságállomány. A portál szerint az idei évi "nettó" adósság mértéke március végén derül ki.

Február végén közel 64 milliárd forintra rúgott a magyar kórházak adósságállománya a Magyar Államkincstár adatai alapján - írta a lap.

  • Januárban 8,5 milliárddal emelkedett az állomány,
  • februárban ezt 12,4 milliárdos csökkenés követte köszönhetően az állami adósságrendezésnek.

Ha ezen cégek teljes, csaknem 19 milliárd forintos követelését kifizették a kórházak februárban, akkor az év második hónapjában 6,5 milliárddal nőtt az intézmények tartozásállománya.

A lap szerint a legnagyobb mértékben, 1,5 milliárd forinttal a Debreceni Egyetem adóssága csökkent, 1,1 milliárd forinttal lett kevesebb a Honvédkórház tartozásállománya, amely még így is 5,8 milliárd forintot tesz ki. A Pécsi Tudományegyetemen 682 millióval, a Szabolcs-Szatmár Megyei Kórházban 653 millióval csökkent az adósságállomány. A Szent János kórház 500 milliót faragott le a tartozásaiból, ám e három intézmény adóssága még így is 2 milliárd forint felett maradt.

Néhány kórháznak még így is nőtt a tartozásállománya.

A Csolnoky Ferenc Kórházé 103, az Országos Sportegészségügyi Intézeté 84, a Szigetvári Kórházé pedig 79 millió forinttal.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) március 16-án tette közzé, hogy a kormány által az idei évben adósságrendezésre biztosított 39,755 milliárd forintból melyik intézmény mennyit kap.

Az ellátás biztonsága érdekében több szakmai szervezet is azt javasolta, hogy a kormány hozzon létre egy pénzügyi alapot annak érdekében, hogy a kórházak határidőre ki tudják fizetni a lejáró számláikat. Ugyanígy fontos lesz, hogy járvány levonulása után megnövekvő ellátási igény pénzügyi fedezete is a kórházak rendelkezésére álljon.

A kórházak készletgazdálkodására hétfőtől kórházparancsnok ügyel a kapcsolódó rendelet szerint. Orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. Feladata, hogy koordinálja a betegellátáshoz és a járványügyi intézkedésekhez szükséges egészségügyi eszközök, felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek, fertőtlenítőszerek nyilvántartását, felügyelje a készletgazdálkodást és gondoskodjon annak megfelelő védelméről, akár a készleteket őrző biztonsági szolgálat kijelölésével, valamint rendőrök és katonák bevonásával. A kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát a kórház vezetője köteles végrehajtani. Emellett a kórházparancsnokok folyamatosan tájékoztatják a belügyminisztert a kórházi egészségügyi készletek alakulásáról, így megoldható, hogy kórházra lebontva naprakész adatokra alapozva döntsenek az egészségügyi beszerzésekről és intézkedésekről.